Το Δημόσιο οφείλει να πληρώνει για την ανακατασκευή διατηρητέων που κατεδαφίστηκαν με απόφασή του

0

Την υποχρέωση του Δημοσίου να καλύπτει τα έξοδα ανακατασκευής διατηρητέων κτιρίων τα οποία κατεδαφίστηκαν ύστερα από άδεια των αρμοδίων υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν αυτή η άδεια ακυρώθηκε αργότερα, επισημαίνει απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ’ αριθμ. 3178/2009).
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις «η κατεδάφιση δεν οφείλεται σε αυθαίρετη ενέργεια ούτε σε παράβαση των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη» και συμπλήρωσε πως «το γεγονός ότι εκ των υστέρων η σχετική άδεια κατεδαφίσεως ακυρώθηκε από Διοικητικό Δικαστήριο δεν συνεπάγεται υποχρέωση του ιδιοκτήτη να καταβάλει τη δαπάνη ανακατασκευής», σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος.
Αφορμή για να εξετάσει το ζήτημα το ΣτΕ ήταν μια παλιά διώροφη κατοικία στην Άφησσο του Πηλίου, η οποία έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Πριν από μια δεκαετία η ιδιοκτήτρια της κατοικίας αυτής ζήτησε από την Πολεοδομία της Νομαρχίας Μαγνησίας άδεια κατεδάφισης. Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου αρχικά απέρριψε την αίτηση, αλλά ένα μήνα αργότερα την έκανε δεκτή. Στη συνέχεια εκδόθηκαν οι απαραίτητες άδειες κατεδάφισης και νέας οικοδομής, οι οποίες όμως ακυρώθηκαν, κατόπιν προσφυγής του δήμου Αφετών, με απόφαση του ΣτΕ. Το 2002 η ΕΠΑΕ εκδίδει εκ νέου άδειες, αλλά και αυτές τις ακυρώνει το 2005. Έτσι, η ιδιοκτήτρια καταθέτει στη Διοίκηση σειρά αιτήσεων για να κριθεί αν τελικά η –εν τω μεταξύ κατεδαφισμένη– κατοικία της ήταν παραδοσιακή ή όχι και ζητά στην πρώτη περίπτωση να επανέλθουν τα πράγματα στην προτέρα κατάσταση. Η στάση της Διοίκησης, που δεν εξέτασε το αίτημα με το επιχείρημα ότι η κατοικία είχε γκρεμιστεί, οδήγησε την προσφεύγουσα στο ΣτΕ, το οποίο και έκανε δεκτή την αίτησή της.

Σχόλια