Το εθνικό σχέδιο δράσης κατά της βίας με θύματα γυναίκες και παιδιά και κατά του trafficking παρουσίασε το υπουργείο Δικαιοσύνης

0

Στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να καταπολεμηθούν πιο αποτελεσματικά η βία με θύματα γυναίκες και παιδιά και το trafficking, προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως εξήγγειλε η πολιτική του ηγεσία χθες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών.
Ο υπουργός, Χάρης Καστανίδης παραδέχθηκε ότι, παρά τα νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, το φαινόμενο δεν έχει αντιμετωπιστεί δραστικά. Αντιθέτως, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί. Για να αλλάξει η κατάσταση, ο κ. Καστανίδης ανακοίνωσε ότι προωθείται εθνικό σχέδιο δράσης, με τρεις άξονες. Ο πρώτος αφορά στην καλυτέρευση του νομοθετικού πλαισίου, ο δεύτερος στην εγκατάσταση μόνιμου δικτύου δομών σε όλη την επικράτεια για την προστασία των γυναικών με συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες γυναικών κ.λπ. και ο τρίτος στη λειτουργία μηχανισμού εποπτείας και συντονισμού των κρατικών δράσεων και της αποτελεσματικότητας της πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα της προστασίας των γυναικών.
Παρότρυνση να «σπάσουν τη σιωπή» απηύθυνε προς τις κακοποιημένες γυναίκες ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Απόστολος Κατσιφάρας. Παράλληλα, η νέα γενική γραμματέας Ισότητας του υπουργείου, Μαρία Στρατηγάκη σημείωσε ότι οι γυναίκες που έχουν προσφύγει στα συμβουλευτικά κέντρα για συζυγική και ενδοοικογενειακή βία ανήκουν σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, και έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, «το τελευταίο 17μηνο έγιναν 35 δολοφονίες γυναικών από συντρόφους ή συζύγους, ενώ στα δύο συμβουλευτικά κέντρα της Αθήνας και του Πειραιά έκλεισαν ραντεβού 657 γυναίκες και τηλεφώνησαν 1.661 για ψυχολογική υποστήριξη και νομική βοήθεια».
Εν τω μεταξύ, ο κ. Κατσιφάρας ανακοίνωσε ότι ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός των κρατουμένων κατά της νέας γρίπης, αρχής γενομένης από τις φυλακές Κορυδαλλού. Στο πρόγραμμα εμβολιασμού έχουν δηλώσει συμμετοχή συνολικά 2.200 φυλακισμένοι.

Σχόλια