Το ΕΔΑΔ δικαιώνει τους βουλευτές που προσέφυγαν για τη «λευκή ψήφο»

0

Καταρχήν παραδεκτές έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τις προσφυγές των πρώην βουλευτών Γιώργου Πασχαλίδη, Στάθη Κουτμερίδη και Κώστα Ζαχαράκη, οι οποίοι έμειναν εκτός Βουλής μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου να προσμετρηθούν τα λευκά ψηφοδέλτια για τον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου στο νομό Πέλλας.

Το Εκλογοδικείο είχε καταλήξει στην απόφασή του, μετά από ένσταση της Παρθένας Φουντουκίδου, στην οποία υποστήριζε ότι είναι λανθασμένος ο προσδιορισμός του εκλογικού μέτρου χωρίς την προσμέτρηση των λευκών, καθώς πρόκειται για έγκυρη ψήφο.

Μετά την εν λόγω απόφαση του, το ΠΑΣΟΚ , έχασε την έδρα στην Πέλλα (Γιώργος Πασχαλίδης), την οποία κέρδισε για τη ΝΔ η κ. Φουντουκίδου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πασχαλίδης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία αυτής της εξέλιξης, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η επιλεκτική προσμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων μόνο σε μια περιφέρεια προσβάλει το δικαίωμα των προσφευγόντων να εκλέγονται, αλλά και να διατηρούν την έδρα τους στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το θέμα των λευκών ψηφοδελτίων μέχρι τον Ιανουάριο του 2007.

Σχόλια