Το Εφετείο αρνήθηκε συνδικαλιστική δράση στους στρατιωτικούς

0

Πλήθος αντιδράσεων από αξιωματικούς πυροδότησε η απόφαση του Εφετείου, το οποίο τελικά απεφάνθη αρνητικώς για τη λειτουργία της (υπό αναστολή) «Ένωσης Aξιωματικών Eνόπλων Δυνάμεων», κάνοντας δεκτή την προσφυγή του Εισαγγελέα Ιω. Διώτη, να μην επιτραπεί συνδικαλιστική δράση στους στρατιωτικούς.

Οι Aξιωματικοί δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στον Άρειο Πάγο, αλλά και στο Ευρωδικαστήριο προκειμένου να επιτραπεί και στην Eλλάδα, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να έχουν οι στρατιωτικοί ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, όπως είναι η ίδρυση και λειτουργία συνδικαλιστικών οργανώσεων, η συμμετοχή σε επαγγελματικές οργανώσεις, καθώς και το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης της γνώμης τους.

Το Δικαστήριο έκρινε πως δεν υπάρχει νόμος στην Eλλάδα που να επιτρέπει την συνδικαλιστική δραστηριότητα των στρατιωτικών, παρά το γεγονός ότι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο συνδικαλισμός των εργαζομένων στον στρατό είναι συμβατός με το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις.

Διευκρινίζεται πως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις έχουν κατοχυρωμένα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, οι στρατιωτικοί δεν έχουν δικαίωμα απεργίας.

Σχόλια