Το ΕΣΡ προχωρεί αυτεπαγγέλτως σε έλεγχο για παραβάσεις από ΜΜΕ

0

 

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΕΣΡ εχθές “έγινε αποδέκτης πληθώρας καταγγελιών εκ μέρους πολιτών για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας από τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθ΄ όλη την εβδομάδα προ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015.

Από τις 29 Ιουνίου 2015 το ΕΣΡ είχε απευθύνει με Δελτίο Τύπου στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας σύσταση για την τήρηση της ισομέρειας, της αντικειμενικότητας και της συμμόρφωσής τους με τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας στη μετάδοση κάθε ειδήσεως σχετικά με το δημοψήφισμα.

Την 1η Ιουλίου 2015 το ΕΣΡ με Δελτίο Τύπου εφιστούσε την προσοχή των υπευθύνων των ειδησεογραφικών εκπομπών των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της χώρας ως προς την τήρηση της παραγράφου 8 της ΚΥΑ 10930/29.06.2015 που αφορά στην ισομερή μετάδοση των απόψεων του ΝΑΙ και του ΟΧΙ. Στις 3 Ιουλίου 2015 το ΕΣΡ εξέδωσε την υπ’ αριθ. 2/03.07.2015 Πράξη του σύμφωνα με την οποία υποδείκνυε σε όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας «κατά την διάρκεια της προ του δημοψηφίσματος ημέρας, καθώς και κατά την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 και μέχρι τις 19:00 να μην μεταδίδουν διαφημιστικά μηνύματα και συγκεντρώσεις ή άλλες εκδηλώσεις των Επιτροπών Υποστήριξης ή των κομμάτων με εξαίρεση τις δηλώσεις των επικεφαλής των Επιτροπών Υποστήριξης και των αρχηγών κομμάτων που γίνονται κατά την διάρκεια της δημοψηφισματικής διαδικασίας.

Κατά τον ίδιο χρόνο δεν επιτρέπεται η μετάδοση δημοσκοπήσεων και η διοργάνωση συζητήσεων με προδημοψηφισματικό περιεχόμενο».Την ίδια ημέρα το ΕΣΡ απέστειλε έγγραφο στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας με το οποίο τους ζήτησε α) να αποστείλουντο 24ώρο πρόγραμμα τους από την Δευτέρα 29 Ιουνίου έως και την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, και β) να συμπληρώσουν και να προσκομίσουνστο ΕΣΡ έντυπο με τα στοιχεία παρουσίασης (εμφανίσεις εκπροσώπωντου ΝΑΙ και του ΟΧΙ) της προδημοψηφισματικής δραστηριότητας των Επιτροπών Υποστήριξης ή των κομμάτων ή οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που υποστηρίζουν το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ.

Ήδη από τις 2 Ιουλίου 2015 το ΕΣΡ προχωρεί αυτεπαγγέλτως και κατόπιν των καταγγελιών σε έλεγχο όλων των στοιχείων για παραβάσεις,προκειμένου να προβεί στη λήψη αποφάσεων επ’ αυτών σύμφωνα με το νόμο”.

Σχόλια