Το ιστορικό της μαζικής παραίτησης

0

Οι εικόνες που φέρεται ότι κατέγραψαν οι κάμερες στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ρηγίλλης – στο ύψος των γραφείων της ΝΔ -, καθώς και στην αμερικανική πρεσβεία, ευθύνονται για τη μαζική παραίτηση των μελών της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών της ανεξάρτητης αρχής.
Το πόρισμα δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί αλλά η κυριακάτικη εφημερίδα «Το Βήμα» το έφερε στη δημοσιότητα επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η σύγκρουση της ΕΛ.ΑΣ. με τους ελεγκτές της Αρχής άρχισε, όταν απαγορεύθηκε στους δεύτερους η είσοδος στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.
Τα βασικά σημεία του πορίσματος φέρονται να είναι τα εξής: Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος, Αν.Δημοσχάκης, εξήγησε αρχικώς στους ελεγκτές τον τρόπο που είχε επιλεγεί για τον χειρισμό της κατάστασης. Στην πρώτη απαγόρευση – από αξιωματικό – εισόδου τους στο Κέντρο Επιχειρήσεων οι ελεγκτές ρώτησαν αν υπήρχε σχετική έγγραφη εντολή από την εισαγγελία, για να λάβουν αρνητική απάντηση, καθώς και τη διαβεβαίωση ότι η καταγραφή των στοιχείων θα γινόταν κατά την κρίση των εισαγγελικών λειτουργών οι οποίοι έδιναν το «παρών» – πρόκειται για τις Π.Φάκου, Ελ.Ράικου, καθώς και τον Π.Αθανασίου.
Στο πόρισμα αμφισβητείται εμμέσως πλην σαφώς αν και κατά πόσον οι εισαγγελικοί λειτουργοί γνώριζαν την πολυπλοκότητα του συστήματος μετάδοσης εικόνων, αφού ακόμη και οι ίδιοι οι ελεγκτές συναντούν δυσκολία στην κατανόηση όλων των τεχνικών χαρακτηριστικών του.
Οι ελεγκτές ζήτησαν οπτική επαφή με τους δέκτες και τίποτε παραπάνω, αμφισβητώντας τους εκ των υστέρων ισχυρισμούς των αστυνομικών αρχών ότι δεν μπορούσαν να τους επιτρέψουν την είσοδο εφόσον βρισκόταν σε εξέλιξη η εφαρμογή επιχειρησιακού σχεδίου, με «ευαίσθητες» εντολές και ενδοσυνεννοήσεις, όπως για παράδειγμα οι σχετικές με τη διάταξη δυνάμεων των ΜΑΤ. Διευκρινίζεται, με άλλα λόγια, ότι η παρακολούθηση των οθονών προτάθηκε να γίνει εξ αποστάσεως, ακόμη και από εξωτερικό χώρο του Κέντρου Επιχειρήσεων.
Η αστυνομία επέλεξε να απομονωθεί, κλείνοντας την πόρτα αλλά και τις περσίδες εσωτερικού παραθύρου, μέσω του οποίου υπήρχε δυνατότητα οπτικής επαφής με το Κέντρο.
Οι ελεγκτές αποχώρησαν από τον 2ο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου και το Κέντρο Επιχειρήσεων, και οδηγήθηκαν σε ημιώροφο ο οποίος φιλοξενεί τον Θάλαμο Επιχειρήσεων και Ελέγχου της Κυκλοφορίας.
Στο σημείο αυτό διαπίστωσαν την ύπαρξη ειδικής κάμερας και την καταγραφή στοιχείων με σκηνές από τις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ρηγίλλης – στο ύψος των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας – καθώς και από την αμερικανική πρεσβεία.
Η κρίση στις σχέσεις ΕΛ.ΑΣ. και Αρχής δεν έχει πάντως λάβει τέλος. Η ΕΛ.ΑΣ. θα κληθεί να παραστεί ενώπιον του συμβουλίου της Αρχής, προκειμένου να τηρηθεί το τυπικό της διαδικασίας ολοκλήρωσης του πορίσματος.
Ο διχασμός του συμβουλίου, που είναι «κομμένο» στα δυο, πιθανώς θα επηρεάσει την αξιολογική κρίση, νομικής υφής, η οποία και θα δίδει το στίγμα του πορίσματος. Προκρίνεται πάντως η θέση η οποία φέρει ως νομικά αβάσιμο το επιχείρημα της Αστυνομίας για απλή καταγραφή στοιχείων και όχι για απαγορευμένη επεξεργασία.

Σχόλια