Το Lawnet.gr στην ημερίδα “”Δικαιοσύνη και Πολίτης””

0

Οι σχέσεις του πολίτη με τον θεσμό της δικαιοσύνης στην Ελλάδα τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια ημερίδας, που διοργάνωσε η Κίνηση Πολιτών για μια ανοιχτή κοινωνία σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη μνήμη του Στέφανου Ματθία, επιτίμου Προέδρου του Αρείου Πάγου και μέλους του Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών, με τη συμμετοχή των κορυφαίων Ελλήνων παραγόντων της δικαιοδοτικής λειτουργίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στη διάλεξη, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Megaron Plus, υπό τον τίτλο “”Αστική, Ποινική και Διοικητική Δικαιοσύνη Τρεις Κλάδοι-ένα ζητούμενο””, έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμένος, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γιώργος Καλαμίδας, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γιώργος Κούρτης, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, ο Πρόεδρος του ΔΕΚ, Βασίλειος Σκουρής και ο Αντιπρόεδρος του ΕΔΔΑ, Χρήστος Ροζάκης.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας επιχειρήθηκε μια πρώτη προσέγγιση των εμποδίων που ανακύπτουν κατά την πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη, με έμφαση στα σημεία που δυναμιτίζουν τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των πρώτων στον κορυφαίο θεσμό. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για το θέμα του μεγάλου αριθμού των δικαστικών αποφάσεων που μένουν ανεκτέλεστες καθώς, επίσης, και για τις υπερβολικές καθυστερήσεις στην εκδίκαση διαφορών, καθυστερήσεις, που , όπως επισημάνθηκε, αγγίζουν τα όρια της αρνησιδικίας, Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από τους επικεφαλής των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, ενώ εξαιρετικά χρήσιμη, για τα συμπεράσματα της διάλεξης, αποδείχθηκε η κατάθεση της σχετικής ευρωπαϊκής εμπειρίας από τους Έλληνες δικαστικούς του ΔΕΚ και του ΕΔΔΑ.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, έκανε λόγο για εκτεταμένη δυσλειτουργία των θεσμών και παράλληλη αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να δρομολογήσουν τον απαιτούμενο εκσυγχρονισμό τους. “Η αποψινή πρωτοβουλία αποβλέπει στη στήριξη των προσπαθειών για ποιοτική αναβάθμιση της απονομής της Δικαιοσύνης και οφείλεται σε ομάδα ενεργοποιημένων πολιτών που δεν αρκούνται στις συνήθεις αρνητικές διαπιστώσεις αλλά θεωρούν χρέος τους να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που στοχεύουν σε θεραπεία ή βελτίωση της κατάστασης”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, ο Αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών και Πρόεδρος του ΕΚΕΜΕ, Νίκος Φραγκάκης κάλεσε τους ομιλητές να προσεγγίσουν το ζήτημα με τη διττή τους ιδιότητα, πολίτη και δικαστή, τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη να γίνει ένα πρώτο βήμα εντοπισμού των προβλημάτων και εξέφρασε την ελπίδα, εκδηλώσεις, όπως η συγκεκριμένη, να ανοίξουν τον δρόμο για τη λήψη πρωτοβουλιών που θα επιφέρουν, εν τέλει, τις απαιτούμενες αλλαγές και βελτιώσεις.

Για να δείτε το πλήρες κείμενο πατήστε εδώ.

Σχόλια