Το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο σύντομα στην Βουλή

0

Η κυβερνητική επιτροπή αναμένεται να δώσει σήμερα την έγκριση της στον υπουργό Aπασχόλησης Σ. Tσιτουρίδη προκειμένου να προχωρήσει στην άμεση κατάθεση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Το εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις που αφορούν την ρύθμιση των βεβαιωμένων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και τις συντάξεις.

Συγκεκριμένα, οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:

1. Pύθμιση των βεβαιωμένων οφειλών προς το IKA ETAM είτε εφάπαξ με έκπτωση 80% είτε σε 96 δόσεις με έκπτωση 50% και προκαταβολή 3%,ενώ στην περίπτωση οφειλών που υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ, προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης τμήματος της οφειλής από το 1.000.000,01 ευρώ και άνω με αναστολή της καταβολής για 18 μήνες και με την καταβολή προκαταβολής 8% για το τμήμα της οφειλής άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Όσον αφορά τις οφειλές στα ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών θα δοθεί νέα ευκαιρία για ρύθμιση έως τις 31/12/06, ενώ προβλέπεται ρύθμιση και για τα Ταμεία Τύπου.

2. Στον τομέα των συντάξεων προβλέπεται η δυνατότητα εξαγοράς έως και 150 ημέρες ασφάλισης, ώστε να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης όσοι ασφαλισμένοι (πλην OΓA) έχουν 14 χρόνια και 6 μήνες ασφάλισης, είναι άνω των 65 ετών (οι άνδρες) και 60 ετών (οι γυναίκες) αν πρόκειται για πρώην μισθωτούς ή άνω των 65 ετών αν πρόκειται για πρώην ασφαλισμένους σε ταμεία ελεύθερων επαγγελματιών και δεν δικαιούνται σύνταξη.

Επίσης προβλέπεται αύξηση της κύριας σύνταξης των μηχανικών του TΣMEΔE και χορήγηση επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ και ασφάλιση στον OAEE όσων ελεύθερων επαγγελματιών – εμπόρων ασκούν δραστηριότητα σε περιοχές άνω των 1.000 κατοίκων.

Τέλος προβλέπεται η καταβολή του επιδόματος αναπηρίας (προσαύξηση 50% της σύνταξης) και στους συνταξιούχους λόγω γήρατος των ταμείων κύριας ασφάλισης που εποπτεύει του υπουργείο Aπασχόλησης (πλην OΓA).

Σχόλια