Το νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία

0

Συζητήθηκε χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή το νέο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και ιδιαίτερα των σύγχρονων μορφών παιδοφιλίας.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο αναθεωρείται το άρθρο 342 του Ποινικού Κώδικα, έτσι ώστε ο ενήλικος ο οποίος ενεργεί ασελγείς πράξεις με ανήλικο (τον οποίο του έχουν εμπιστευθεί για να τον επιβλέπει ή να το φυλάσσει έστω και προσωρινά) τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών αν ο παθών δεν έχει συμπλήρωσει τα 14 έτη και με κάθειρξη αν ο παθών έχει συμπληρώσει τα 14 όχι όμως τα 18 χρόνια.

Ακόμη, συνιστά επιβαρυντική περίσταση η τέλεση της πιο πάνω πράξης εφόσον προέρχεται από οικείο πρόσωπο, από πρόσωπο που συνοικεί με τον ανήλικο ή διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους οικείους του, από εκπαιδευτικό, παιδαγωγό, γυμναστή ή άλλο πρόσωπο που παραδίδει μαθήματα από πρόσωπο που δέχεται τις υπηρεσίες του ανηλίκου (οικιακή βοηθός) από κληρικό με τον οποίο ο ανήλικος διατηρεί πνευματική σχέση, από ψυχολόγο, γιατρό και νοσοκόμο.

Προβλέπεται, εξάλλου, ότι ενήλικος που με χειρονομίες, με προτάσεις ή με εξιστόρηση που αφορούν τη γενετήσια ζωή προσβάλει την αιδώ ανηλίκου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.

Παράλληλα, ο ενήλικος ο οποίος μέσω Διαδικτύου ή άλλου μέσου επικοινωνίας αποκτά επαφή με πρόσωπο που δεν συμπλήρωσε τα 16 έτη και με προτάσεις ή με εξιστόρηση, απεικόνιση πράξεων που αφορούν τη γενετήσια ζωή προσβάλει την αιδώ του ανηλίκου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και αν η πράξη τελείται κατά συνήθεια με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

Η παραγραφή των αδικημάτων αρχίζει από την ημερομηνία ενηλικιώσεως του ανηλίκου.

Σχόλια