spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαTo ν/σ του Υπ. Εργασίας με τροποποιητικές διατάξεις του νόμου για τη...

To ν/σ του Υπ. Εργασίας με τροποποιητικές διατάξεις του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων

spot_img

Τροποποιητικές διατάξεις του ν.3869/2010 για την ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων περιέχει το σχέδιο νόμου με τίτλο «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ειδικότερα στο άρθρο 49 του νομοσχεδίου ορίζονται τα εξής:

α) προστίθεται παράγραφος στο πρώτο άρθρο του ν.3869/2010, με την οποία διευκρινίζεται η έλλειψη πτωχευτικής ικανότητας φυσικών προσώπων που διενεργούν κατά σύνηθες επάγγελμα εμπορικές πράξεις,

β) θεσμοθετείται η δυνατότητα του οφειλέτη να επιδιώκει δικαστικό συμβιβασμό σε κάθε χρονικό σημείο της δίκης πριν την έκδοση απόφασης,

γ) παρατείνεται η προθεσμία ορισμού δικασίμου σε ένα έτος, αντί των έξι μηνών που ισχύει με το ν.3869/2010,

δ) ως προς την επίδοση της αίτησης διευκρινίζεται ότι ο εκδοχέας που δεν έχει κύρια κατοικία ή έδρα στην ελληνική επικράτεια, είναι υποχρεωμένος να ορίσει αντίκλητο (142 ΚΠολΔ) και να τον γνωστοποιήσει στον οφειλέτη, ενώ μέχρι την γνωστοποίηση αντίκλητος θα τεκμαίρεται ο τελευταίος εκχωρητής της απαίτησης με κύρια κατοικία ή έδρα στην ελληνική επικράτεια,

ε) ορίζεται ανώτατο όριο της αμοιβής των δικαστικών επιμελητών στο 70 τοις εκατό της ελάχιστης προβλεπόμενης για επίδοση δικογράφου αμοιβής.

Άλλες τροποποιητικές ρυθμίσεις που περιέχει το νομοσχέδιο αφορούν την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη. Έτσι, προστίθενται διατάξεις στο άρθρο 6 του ν. 3869/2010, με τις οποίες διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση αίτησης αναστολής πλειστηριασμού θα εφαρμόζεται η 938 παρ. 3 ΚΠολΔ, ενώ αναστολή αναγκαστικής εκτέλεσης θα μπορεί να ζητηθεί και μετά την έκδοση οριστικής απόφασης του δικαστηρίου, εφόσον ο οφειλέτης έχει ασκήσει εμπρόθεσμα έφεση. Ως προς τη δικαστική ρύθμιση των χρεών του οφειλέτη, εφόσον τα περιουσιακά στοιχεία αυτού δεν επαρκούν για την ικανοποίηση των πιστωτών, παρατείνεται από τέσσερα σε πέντε χρόνια το χρονικό διάστημα στο οποίο ο οφειλέτης θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει μηνιαίως ορισμένο ποσό με σκοπό τη σύμμετρη ικανοποίηση των πιστωτών. Το διάστημα αυτό θα υπολογίζεται από τη στιγμή της κατάθεσης σχετικής αίτησης στο κατά τόπον αρμόδιο Ειρηνοδικείο. Το δικαστήριο, πάντως, θα έχει τη δυνατότητα να περιορίσει –κατόπιν αιτήματος του οφειλέτη- το χρονικό διάστημα στα τρία χρόνια, αν κρίνει ότι η προσωπική και μελλοντική κατάσταση του οφειλέτη δεν δικαιολογούν οποιαδήποτε προσδοκία για μελλοντική καταβολή.

Όσο αναφορά την εξαίρεση της κύριας κατοικίας από την ρευστοποίηση, το χρονικό διάστημα καταβολής δόσεων του οφειλέτη αναπροσαρμόζεται από 20 σε 35 έτη.

Το σχέδιο νόμου περιέχει επίσης και πρόταση τροποποίησης του Α. 982 ΚΠολΔ με την προσθήκη παραγράφου υπ’ αριθμόν 4, η οποία θα θεσπίζει το ακατάσχετο των προσωπικών καταθέσεων του οφειλέτη σε πιστωτικά ιδρύματα μέχρι το ποσό των 1.500 ευρώ για ατομικό τραπεζικό λογαριασμό ή μέχρι το ποσό των 2.000 ευρώ για κοινό τραπεζικό λογαριασμό. Ο λογαριασμός του πιστωτικού ιδρύματος ως προς τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο, θα προσδιορίζεται με υπεύθυνη δήλωση του οφειλέτη.

Οι τροποποιητικές διατάξεις του νόμου 3869/2010

spot_img

Lawjobs