Το πόρισμα του Εισαγγελέα για τη Χρυσή Αυγή

0

Εγκληματική οργάνωση που δρά από το 1987 και συστάθηκε με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων βασισμένη στην αρχή Führerprinzip, δηλαδή στην αρχή του ενός, χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης, στο επτασέλιδο πόρισμά [PDF] του βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκαν μαζικές συλλήψεις στελεχών του κόμματος, μεταξύ των οποίων και του αρχηγού του, Ν.Μιχαλολιάκου.

Ειδικότερα για τον κ.Μιχαλολιάκο, στο πόρισμα αναφέρεται, ότι «γνώριζε, συντόνιζε, οργάνωνε» όλες τις δραστηριότητες, σε μια οργάνωση που είχε «συνωμοτικούς κανόνες και πανελλήνια δράση». Οι συλληφθέντες βουλευτές χαρακτηρίζονται ως επικεφαλής του «σκληρού καθοδηγητικού πυρήνα της οργάνωσης», κάτω από τον οποίο λειτουργούσαν «πυρήνες δράσης».

Λόγω του ότι τις δράσεις οργάνωναν και πραγματοποιούσαν οι επί μέρους πυρήνες, δεν έχει μέχρι στιγμής συνδεθεί συγκεκριμένη ενέργεια με συγκεκριμένο βουλευτή, ωστόσο στο πόρισμα γίνεται αναφορά επιγραμματικά σε δέκα δικογραφίες. Μεταξύ αυτών η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και του Πακιστανού ποδηλάτη στα Πετράλωνα καθώς και μια δολοφονία στο Βόλο. Επίσης αναφέρονται απόπειρες ανθρωποκτονιών και βαριές σωματικές βλάβες , όπως η επίθεση σε Αιγύπτιους μετανάστες στην Ιχθυόσκαλα, πριν από ένα χρόνο, εκβιάσεις, κλπ.

Σημειώνεται τέλος, ότι οι συλλήψεις έγιναν με τη διαδικασία του αυτοφώρου, καθώς η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης είναι διαρκές αυτόφωρο κακούργημα και χωρίς την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, τα οποία προυποθέτουν την ύπαρξη ποινικής δίωξης.

 

Σχόλια