Το ΠρΑθ υπέρ της ισότητας και στην παράταση χρόνου εργασίας

0

Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε υπέρ της ισότητας των φύλων και στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης , αναγνωρίζοντας σε γυναίκα εργαζομένη το δικαίωμα να παραμείνει στην εργασία της έως τα 65 της καθώς και να λάβει χρηματική αποζημίωση για τα χαμένα μεροκάματα.

Ειδικότερα, αμέσως μόλις η εργαζόμενη έγινε 60 ετών, η διοίκηση της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια κατήγγειλε τη σύμβαση και την ανάγκασε να αποχωρήσει, παρότι επιθυμούσε να παραμείνει μέχρι τα 65. Στο αίτημά της η διοίκηση της εταιρείας απάντησε αρνητικά, στηριζόμενη σε προηγούμενη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (918/1998) και ορισμένων ρυθμίσεων της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το δικαστήριο δικαίωσε τη συγκεκριμένη εργαζόμενη, που εργαζόταν ως γεωλόγος στα Ελληνικά Πετρέλαια , υποχρεώνοντας την εταιρεία να την επαναπροσλάβει.

Σύμφωνα με την απόφαση (119|2006) του Πρωτοδικείου, «ο νόμος που προβλέπει δικαίωμα συνταξιοδότησης στις γυναίκες λόγω ορίου ηλικίας, το οποίο είναι διαφορετικό από το προβλεπόμενο για τη συνταξιοδότηση των ανδρών, εισάγει προφανή διάκριση, βασιζόμενη αποκλειστικά και μόνο στο φύλο και μη δικαιολογούμενη από σοβαρό λόγο αναγόμενο στις βιολογικές και ψυχικές ιδιαιτερότητες της γυναίκας ή του άνδρα». Έτσι, επιδικάστηκε στην εργαζόμενη χρηματική αποζημίωση 24.000 ευρώ για τους χαμένους μισθούς, μετά την καταγγελία της σύμβασης, ενώ η εταιρεία εξαναγκάζεται να την επαναπροσλάβει και να την έχει στο δυναμικό έως τις 30/11/2009, οπότε θα συμπληρώσει το 65ο της ηλικίας της.