Το Σεπτέμβρη κρίνεται στο ΣτΕ η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου

0

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2014 πρόκειται να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση του τέως προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ιωάννη Αλαβάνου και άλλων 53 Αθηναίων, που ζητούν να σταματήσει η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου από το Ίδρυμα Ωνάση.

Ειδικότερα, οι 54 ζητούν να ακυρωθεί ως παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία η από 12.2.2014 απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για «την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και την επέκταση του τραμ σε συναφείς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κέντρο της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου».

Όπως επισημαίνουν οι προσφεύγοντες, η επίμαχη υπουργική απόφαση μεταξύ άλλων αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, καθώς πριν την έκδοση της δεν προηγήθηκε στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών και κυκλοφοριακών επιπτώσεων.
Τέλος, όπως αναφέρουν στην προσφυγή τους, λόγω της πεζοδρόμησης, θα υπάρξουν προβλήματα προσέγγισης σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους είναι αντίθετη στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της Αθήνας και συγκεκριμένα, πως έρχεται σε σύγκρουση με τις διατάξεις του νόμου 1515/1985 που ενέκρινε το ρυθμιστικό σχέδιο των Αθηνών και την υπουργική απόφαση του 1988 με την οποία εγκρίθηκε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.

Τέλος, αναφέρουν ότι από την πεζοδρόμηση θα γίνουν ριζικές αλλαγές στο σύστημα κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ θα υπάρξουν προβλήματα προσέγγισης σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας.
 

Σχόλια