Το Σεπτέμβριο η δίκη για το παραδικαστικό

0

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε την εκδίκαση της υπόθεσης του παραδικαστικού κυκλώματος, απορρίπτοντας, με το υπ αριθμ. 1646/2008 βούλευμά του, τις αιτήσεις του πρώην βουλευτή Π. Μαντούβαλου, του πρώην προέδρου Πρωτοδικών Ευ. Καλούση και του δικηγόρου και συνεργάτη του δικηγορικού γραφείου του εν λόγω πρώην βουλευτή, Χρ. Χατζηπαναγιώτου.

Και οι τρεις ζητούσαν να αναιρεθεί το υπ αριθμ. 1588/2007 βούλευμα του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με το οποίο παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για εμπλοκή τους σε παραδικαστικό κύκλωμα.

Μαζί τους παραπέμπεται σε δίκη και ο δικηγόρος Σ. Ντινόπουλος.
Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι το παραδικαστικό βούλευμα έχει πλήρη, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
Ο κ. Μαντούβαλος κατηγορείται για τρία κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα. Τα κακουργήματα αφορούν ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, συνδρομή σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ( ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και απόπειρα απάτης.

Τα πλημμελήματα αφορούν απόπειρα εκβίασης, απόπειρα και τετελεσμένη παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων και απάτη από κοινού ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας.

Ο κ. Καλούσης αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της κατ εξακολούθηση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, που προήλθε από παθητική δωροδοκία.

Επίσης, σε δεινή θέση από άποψη κατηγοριών βρίσκονται τόσο ο επιχειρηματίας Γ. Μπολέτσης όσο και οι δύο δικηγόροι, που είναι συνεργάτες του κ. Μαντούβαλου.