Το ΣτΕ αναστέλλει την ανέγερση κατοικιών στη Λαυρεωτική

0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ αριθμόν 971/2004 απόφασή του, ανέστειλε προσωρινά την ανέγερση 105 διώροφων εξοχικών κατοικιών από την κατασκευαστική εταιρεία του Μπάμπη Βωβού, στην εκτός σχεδίου δασική περιοχή Πουνταζέζα Λαυρίου, μετά από προσφυγή δέκα κατοίκων της Λαυρεωτικής, οι οποίοι ζητούν να ανασταλούν οι αποφάσεις της Πολιτείας με τις οποίες επετράπη στην κατασκευαστική εταιρεία να ανεγείρει τις κατοικίες.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ απεφάνθη ότι η υπό ανέγερση περιοχή είναι αρχαιολογικός χώρος και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Επίσης, υπογραμμίζεται στην απόφαση ότι ναι μεν η περιοχή έχει κριθεί ως μη δασική, αλλά κρίθηκε έτσι υπό το καθεστώς των αμφισβητούμενης συνταγματικότητας προϋποθέσεων του νόμου 3147/2003.

Ταυτόχρονα, το ΣτΕ έκρινε ότι οι οικοδομικές εργασίες θα προκαλέσουν αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς η ανέγερση των 105 κατοικιών γίνεται με το παλαιό οικοδομικό καθεστώς και όχι με το νέο, σύμφωνα με το οποίο μειώνονται κατά πολύ τα δομήσιμα τετραγωνικά μέτρα.

Τέλος, το ΣτΕ θα επανέλθει στην υπόθεση, αφού εκδοθεί και η σχετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου.

Σχόλια