Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή κατά του μεταλλείου στη Στρατονίκη Χαλκιδικής

0

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε, με την υπ’ αριθμ. 688/2006 απόφασή της, την αίτηση οκτώ κατοίκων της Στρατονίκης νομού Χαλκιδικής, με την οποία ζητούσαν να ανασταλεί η απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης που είχε εγκρίνει την τεχνική μελέτη εκμετάλλευσης του μεταλλείου από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός – Α.Ε. Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού».

Οι προσφεύγοντες κάτοικοι, μεταξύ των άλλων, υποστήριζαν ότι από την εξόρυξη και τη χρήση εκρηκτικών υλών προκαλούνται δονήσεις και έχουν δημιουργηθεί ρήγματα στα σπίτια τους και καθιζήσεις στο έδαφος.

Παρέμβαση, ζητώντας την απόρριψη της αιτήσεως είχαν κάνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν.Χαλκιδικής, το σωματείο των εργαζομένων στο μεταλλείο, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, κάτοικοι της περιοχής και η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι «ναι μεν προκύπτει, από τη λειτουργία του μεταλλείου κάτω από το δομημένο τμήμα της Στρατονίκης, βλάβη για τους κατοίκους, πλην όμως αυτή δεν είναι, ως προς όλες τις συνέπειες, ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη».

Σχόλια