Το ΣτΕ αποφάσισε την απόσυρση φαρμάκου που καταπολεμά τη βαμβακίαση των πεύκων

0

Το Συμβούλιο της Επικρατεία αποφάσισε να μην επιτρέψει προσωρινά την κυκλοφορία του φυτοφαρμάκου INSEGAR 25 WP, που καταπολεμά τη βαμβακίαση των πεύκων, καθώς περιέχει την ουσία «Fenoxycarb», που έχει χαρακτηρισθεί από την αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ ως «καρκινογόνος».

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πολυξένη Νικολοπούλου – Σταμάτη, ζητώντας την αναστολή της απόφασης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία εγκρίθηκε η κυκλοφορία επτά φυτοφαρμάκων για τη βαμβακίαση, που είναι σε έξαρση στην Αττική.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε στην καθηγήτρια, μέσω του ΣτΕ, ότι οι ισχυρισμοί της στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι αποτέλεσμα λανθασμένης εκτίμησης και αξιολόγησης στοιχείων κ.λπ.

Το ΣτΕ πάντως έκρινε ότι «συντρέχει νόμιμος λόγος» να γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής της καθηγήτριας, τη στιγμή μάλιστα που για την καταπολέμηση της βαμβακίασης κυκλοφορούν και άλλα φυτοφάρμακα (εκτός του INSEGAR).

Σχόλια