Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή του συλλόγου προστασίας Αράχθου ποταμού και φορέων της Ηπείρου, οι οποίοι ζητούσαν να μην κατασκευαστεί φράγμα στον ποταμό.
Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2005 το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.
Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να επανέλθει το υπουργείο αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες στο εν λόγω θέμα, από τη στιγμή μάλιστα που η περιοχή χαρακτηρίζεται και ως εθνικό πάρκο.
Η ιστορία του συγκεκριμένου έργου είναι πολυετής και σε όλες τις φάσεις της συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν επρόκειτο να το κατασκευάσει η ΔΕΗ μέχρι και σήμερα όπου η κατασκευή θα γίνονταν από ιδιωτική εταιρεία.
Οι συνέπειες που θα προκαλούσε η λειτουργία του στο φυσικό περιβάλλον αλλά και σε μνημεία της περιοχής, είχαν κινητοποιήσει εξ αρχής κατοίκους και φορείς, όπως και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Τζουμέρκων, οι οποίοι δημιουργώντας ένα μεγάλο μέτωπο ζητούσαν την ακύρωση της κατασκευής του υδροηλεκτρικού.
Το υδροηλεκτρικό φράγμα προβλέπονταν να κατασκευαστεί στο μέσο ρου του ποταμού Αράχθου στη θέση Αγ. Νικόλαος Δαφνωτής με ισχύ 93 MW.
Μελέτη του ΟΟΣΑ, αλλά και δυο ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που έχουν συνταχθεί για λογαριασμό της Περιφέρειας Ηπείρου αξιολογούν τον ποτάμιο αθλητισμό ως απόλυτο συγκριτικό πλεονέκτημα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.