Το ΣτΕ επικύρωσε απόλυση γιατρού του ΕΣΥ γιατί δεν αντιλήφθηκε ότι ασθενής είχε καταπιεί την οδοντοστοιχία της

0

Επικυρώθηκε από το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Γιατρών του ΕΣΥ, με την οποία επιβλήθηκε η οριστική παύση από το ΕΣΥ στον παθολόγο, αναπληρωτή διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών, καθώς υπέπεσε στα πειθαρχικά παραπτώματα της αμέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης των υπηρεσιακών του καθηκόντων και γιατί επέδειξε χαρακτηριστικά αναξιοπρεπή και ανάξια διαγωγή εντός της υπηρεσίας.

Τον Ιούλιο του 2000 διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών ασθενής, καθώς εμφάνιζε δύσπνοια και ο γιατρός που την εξέτασε στο σπίτι διέγνωσε πιθανότητα πνευμονικού οιδήματος και για το λόγο αυτό ζήτησε την εισαγωγή της στο νοσοκομείο. Ο παθολόγος Λουκ. Λουκίδης που την εξέτασε στο νοσοκομείο παρήγγειλέ να βγάλει ακτινογραφία θώρακος. Από την ακτινογραφία η ακτινολόγος και ο παθολόγος δεν παρατήρησαν κάτι το ιδιαίτερο. Ο παθολόγος ενημερώθηκε για το ιστορικό της ασθενούς και απέδωσε το περιστατικό σε ψυχογενή ή αλλεργικά αίτια και συνέστησε να τοποθετηθεί μάσκα οξυγόνου στην ασθενή και να της χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή.

Η υγεία της ασθενούς όμως χειροτέρευε και τα ξημερώματα της επόμενης μέρας διαπιστώθηκε ότι κινδύνευε η ζωή της. Ο ειδικευόμενος γιατρός που την παρακολουθούσε ζήτησε την βοήθεια της αναισθησιολόγου, η οποία διαπίστωσε την μη οξυγόνωση της ασθενούς και προχώρησε σε λαρυγγοσκόπειση, η οποία έδειξε ότι η είσοδος του λάρυγγα είχε από ένα μεγάλο αντικείμενο. Το ξένο αντικείμενο, όπως αποδείχθηκε μετά, ήταν τμήμα της τεχνητής οδοντοστοιχίας της ασθενούς, διαστάσεων 5Χ1,5 εκατοστών, το οποίο είχε καταπιεί.. Η προσπάθεια των γιατρών να αφαιρεθεί το ξένο σώμα και η προσπάθεια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης δεν είχαν αποτέλεσμα και έτσι η ασθενής απεβιώσε.

Στην συνέχεια, ο παθολόγος έδωσε εντολή σε ειδικευμένο γιατρό να κόψει το κομμάτι της ακτινογραφίας που εμφάνιζε το τμήμα της οδοντοστοιχίας και να το εξαφανίσει, όπως και έγινε. Όμως, έγινε αντιληπτή η λανθασμένη διάγνωση του γιατρού, ο οποίος και απολύθηκε από το ΕΣΥ.

Σχόλια