Το ΣτΕ καλείται να κρίνει οριστικά το θέμα της δυνατότητας οδήγησης αναπηρικού Ι.Χ. από τρίτο πρόσωπο

0

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατόπιν σχετικής παραπομπής από το Β Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου, καλείται να απαντήσει στο ερώτημα αν αποτελεί λαθρεμπορία ή απλώς τελωνειακή παράβαση η οδήγηση από τρίτο πρόσωπο αυτοκινήτου αναπήρου, στο οποίο δεν επιβαίνει ο ίδιος ο ανάπηρος.

Το Β’ Τμήμα, στο οποίο είχε εισαχθεί η υπόθεση, απεφάνθη ότι η οδήγηση αυτοκινήτου αναπήρου, χωρίς να επιβαίνει σε αυτό ο ανάπηρος ιδιοκτήτης του, συνιστά μόνο τελωνειακή παράβαση και επισύρει πρόστιμο 293, 4 ευρώ, το οποίο μάλιστα δεν καταβάλλεται αν αποδειχθεί ότι η μετακίνηση οφειλόταν σε επείγουσα περίπτωση. Ωστόσο παρέπεμψε το ζήτημα στην Ολομέλεια, λόγω σπουδαιότητας και λόγω του ότι υπάρχει αντίθετη, προγενέστερη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Εξάλλου στην απόφασή του, το Β’ Τμήμα του ΣτΕ σημειώνει ότι μπορεί τρίτο πρόσωπο να οδηγεί αυτοκίνητου αναπήρου, υπό τον όρο ότι επιβαίνει σε αυτό και ο ανάπηρος και εφόσον έχει εγκριθεί από την αρμόδια τελωνειακή αρχή η άδεια να οδηγείται από τρίτον με ταυτόχρονη δήλωση αυτού του γεγονότος στο Τμήμα της Τροχαίας, στην περιοχή που διαμένει ο ανάπηρος.

Σχόλια