Το Συμβούλιο της Ευρώπης για τους μουσουλμάνους των Δωδεκανήσων

0

Στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της Ρόδου και Κω με υπόβαθρο τουρκικής κουλτούρας, κατέληξε η Επιτροπή Νομικών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ειδικότερα, η Επιτροπή, σχεδόν ομόφωνα, ενέκρινε Έκθεση του Ελβετού βουλευτή Άντρεας Γκρος για την κατάσταση των Ελλήνων υπηκόων που έχουν υπόβαθρο τουρκικής κουλτούρας, των ελληνικών νησιών της Ρόδου και της Κω. Κατά της έκθεσης τάχθηκαν μόνο οι Τούρκοι βουλευτές μέλη της.
Στην έκθεσή του, ο Ελβετός εισηγητής κρίνει ότι “δεν έχει παρατηρήσει καμία παραβίαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των κατοίκων που έχουν υπόβαθρο τουρκικής κουλτούρας στα δύο αυτά νησιά”. Στο κείμενο επισημαίνεται, παράλληλα, ότι ο συγκεκριμένος πληθυσμός δηλώνει υπερήφανος που φέρει την ελληνική υπηκοότητα και δεν θεωρεί, παρά τους υπάρχοντες στενούς δεσμούς με την Τουρκία ότι αποτελείται από Τούρκους.
Την ίδια ώρα, πάντως, ο Άντρεας Γκρος καλεί τις ελληνικές αρχές να ρυθμίσουν με καλύτερο τρόπο τα εξής ζητήματα:
-Το θέμα της ενημέρωσης των γονέων παιδιών που ανήκουν σε αυτήν την ομάδα αναφορικά με τη δυνατότητα να παρακολουθούν απογευματινά μαθήματα τουρκικής γλώσσας που διοργανώνονται από τις εκπαιδευτικές αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας.
-Το θέμα των Βακουφίων ακινήτων, επί του οποίου θα πρέπει, όπως τονίζεται, η Επιτροπή Διαχείρισης να λειτουργεί υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας και πλήρους ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων κατοίκων.
-Το θέμα της ελεύθερης επιλογής Ιμάμηδων, με σαφέστερη αποτύπωση των αρμοδιοτήτων τους.
Επιπλέον, στη σχετική εισήγηση αποδίδονται τα εύσημα στις Αρχές τις ελληνικής Δημοκρατίας για την ειλικρινή διάθεσή τους να προστατεύσουν τα ιστορικά μνημεία των νησιών χωρίς καμία διάκριση.
Από το κείμενο δε λείπει, τέλος, και η σύγκριση των κατοίκων που έχουν υπόβαθρο τουρκικής κουλτούρας στη Ρόδο και Κω με εκείνους που έχουν ελληνική καταγωγή και ζουν στα νησιά της Ίμβρου και της Τενέδου. Μεταξύ των δύο ομάδων τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ομοιότητα καθώς “οι πρώτοι ζουν σε συνθήκες απόλυτα ικανοποιητικές, ενώ οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα”.
Κατά τη σύσκεψη της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΣΣΕ απερρίφθη, εξάλλου, πρόταση Τούρκων βουλευτών για να γίνει δεύτερη επίσκεψη στα νησιά Ρόδο και Κω με σκοπό την καλύτερη αξιολόγηση της κατάστασης.

Σχόλια