Τουρκική πρόκληση για το Πατριαρχείο

0

Απόφαση τουρκικού δικαστηρίου αμφισβητεί την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη περιορίζοντας την εμβέλειά του μόνο στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Πόλης.

Συγκεκριμένα το τουρκικό δικαστήριο, εξετάζοντας προσφυγή ενός Βούλγαρου ιερέα, ο οποίος καθαιρέθηκε για εκκλησιαστικά αδικήματα με απόφαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποφάνθηκε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι ο πνευματικός ηγέτης των ορθόδοξων χριστιανών όλου του κόσμου, αλλά είναι επικεφαλής της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, δικαιώνοντας έτσι τον ιερέα και χαρακτηρίζοντας της απόφαση του Φαναριού εναντίον του ως ανυπόστατη.

Πάντως, η δικαστική απόφαση δεν έχει επίδραση στη θέση του Πατριαρχείου στο εξωτερικό, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι αναγνωρισμένος διεθνώς ως ο πνευματικός ηγέτης των 300 εκατομμυρίων ορθοδόξων όλου του κόσμου.

Το Πατριαρχείο δεν σχολίασε την απόφαση, ενώ η Αθήνα δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου, δήλωσε ότι: «Η Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως είναι θεμελιωμένη στις Διεθνείς Συνθήκες, στους Ιερούς Κανόνες της Ορθοδοξίας, στην ιστορία και στην εκκλησιαστική παράδοση».