Τράπεζα της Ελλάδος: «Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό»

0

Προειδοποίηση για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος απηύθυνε η Τράπεζα της Ελλάδος, στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, η οποία δόθηκε, χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος είναι η χαμηλή αποδοτικότητα και η ενθάρρυνση της εισφοροδιαφυγή, η οποία ευθύνεται για τις σημαντικές ανισότητες μεταξύ των ασφαλισμένων.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας πρότεινε ενοποιήσεις ταμείων με περικοπές στις πρόωρες συντάξεις, αύξηση ορίων ηλικίας και εισφορών, καθώς και μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης της σύνταξης επί του βασικού μισθού.
«Απαιτείται να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας, να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η διαφθορά, ώστε να ενισχυθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού και η αποτελεσματική λειτουργία των αγορών, να αυξηθεί το ποσοστό απασχόλησης και να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανόδου της παραγωγικότητας και του δυνητικού προϊόντος», αναφέρει μεταξύ άλλων η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με την έκθεση τα δημοσιονομικά μέτρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη και για αυτό κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα υπερβεί ελαφρώς το 4% φέτος έναντι 4,3,% το 2006, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 14% του ΑΕΠ το 2007 έναντι 12,1% το 2006.
Παράλληλα, προτείνονται μισθολογικές αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού και συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Την αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις Γκαργκάνα για το ασφαλιστικό.
«Άγνωστες παραμένουν οι θέσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση σε σοβαρότατα κοινωνικά και οικονομικά θέματα «ενεργεί χωρίς σχέδιο, αποσπασματικά και με προχειρότητα».
«Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ως γνωστόν, εκφράζει τις επιδιώξεις του κεφαλαίου να απαλλαγεί από την Κοινωνική Ασφάλιση, που την θεωρεί βάρος, και γενικά να προωθηθούν ταχύτερα όλες οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε: «Δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά, η Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας προσομοιάζει με ακραίο νεοφιλελεύθερο και αντεργατικό μανιφέστο, το οποίο φιλοδοξεί να είναι προπομπός των ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών σε μια αντικοινωνική κατεύθυνση».

Σχόλια