Τρεις ενστάσεις στο Εκλογοδικείο

0

Στο Εκλογοδικείο κατατέθηκαν τρεις ενστάσεις κατά της εκλογής βουλευτών και αναπληρωματικών βουλευτών των πρόωρων εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου.

Ο πρώην αρχικελευστής του Πολεμικού Ναυτικού, Παύλος Γκόγκας και ο εκλογέας Αθανάσιος Τσακάλης κατέθεσαν ένσταση κατά της ανακήρυξης του βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αρχηγού του ΓΕΕΘΑ και νυν υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ο κ. Χηνοφώτης είχε κώλυμα εκλογής κατά τις διατάξεις του άρθρου 56 του Συντάγματος. Προσθέτουν, δε, ότι η ανακήρυξή του έγινε κατά παράβαση του άρθρου 29 του Συντάγματος και του άρθρου 36 του Νομοθετικού Διατάγματος 1400/1973.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, οι παραιτούμενοι αξιωματικοί του Στρατού μπορούν να ανακηρυχθούν βουλευτές 30 ημέρες μετά την αποστρατεία τους.

Εν προκειμένω, το Προεδρικό Διάταγμα για την αποστρατεία του κ. Χηνοφώτη εκδόθηκε την 22η Αυγούστου 2007 και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 23η Αυγούστου 2007.

Επίσης, ο δεύτερος αναπληρωματικός βουλευτής ΝΔ Ημαθίας Κ. Βλαχόπουλος κατέθεσε ένσταση κατά του βουλευτή του ίδιου κόμματος και της ίδιας περιφέρειας Π. Τσαβδαρίδη και του πρώτου αναπληρωματικού του ίδιου κόμματος Ι. Γκιουρτζή.

Ο Κ. Βλαχόπουλος υποστηρίζει ότι ο Π. Τσαβδαρίδης και ο Ι. Γκιουρτζής είχαν κώλυμα εκλογής βάσει του άρθρου 56 του Συντάγματος γιατί κατά την προκήρυξη των εκλογών ήταν αντινομάρχες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας και δεν παραιτήθηκαν έγκαιρα.

Ακόμα, ο πρώτος αναπληρωματικός βουλευτής ΝΔ Χαλκιδικής Βασίλης Πάππας κατέθεσε ένσταση κατά του βουλευτή του ίδιου κόμματος της ίδιας περιφέρειας Αθηναίου Φλωρίνη και ζητάει να του προσμετρηθούν 1.976 σταυροί, εκ των οποίων οι 1.965 προσμετρήθηκαν στον Αθανανάσιο Φλωρίνη.

Ο κ. Πάππας υποστηρίζει ότι οι 1.976 σταυροί δεν του προσμετρήθηκαν από λάθη των δικαστικών αντιπροσώπων.

Σχόλια