Τριήμερη αποχή των Δικηγόρων

0

Με αντικείμενο το προσχέδιο για το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος συνεδρίασε χθες η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Κατά τις εργασίες της, η Ολομέλεια εξέφρασε την αντίθεσή της σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου και ειδικότερα στα προβλεπόμενα περί ελάχιστων αμοιβών, που στις προωθούμενες ρυθμίσεις μετονομάζονται σε “νόμιμες αμοιβές”. Η Ολομέλεια αντέδρασε και στην απελευθέρωση των γεωγραφικών περιορισμών των δικηγόρων που προβλέπει το νομοσχέδιο. Ακόμη, ορισμένοι δικηγόροι εξέφρασαν φόβους ότι το επόμενο βήμα μετά την κατάργηση αμοιβών στα συμβόλαια θα είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρων από την πλευρά του πωλητή ακινήτου.
Στη συνέχεια, η Ολομέλεια αποφάσισε πανελλαδική τριήμερη αποχή των δικηγόρων, εκτός των Αθηνών, την ερχόμενη Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 19, 20, 21 Ιανουαρίου 2011. Πριν την ψηφοφορία για την αποχή ή μη των δικηγόρων ο πρόεδρος της Ολομέλειας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός αποχώρησε και δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών θα αποφασίσει αύριο επί των διατάξεων του επίμαχου νομοσχεδίου και θα λάβει τις αποφάσεις του για συμμετοχή ή όχι στις κινητοποιήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων εξέφρασε την πρόθεση να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Σχόλια