Τροπολογία – αλλαγή στις αποζημιώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης

0

* Updated 16:13 – 8.10.2012

Σε τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή (5/10/2012)  προβλέπεται η απαγόρευση κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων του Επικουρικού Κεφαλαίου, «είτε εις χείρας του, είτε εις χείρας τρίτων», καθώς και συμψηφισμός των εισφορών των μελών του με τυχόν οφειλές του Επικουρικού Κεφαλαίου προς αυτά.

Πιό αναλυτικά και εάν τελικά υπερψηφιστεί η συγκεκριμένη τροπολογία, μειώνεται η ευθύνη του Επικουρικού Κεφαλαίου το οποίο δεν πρόκειται να καταβάλλει αποζημιώσεις για αυτοκινητιστικά ατυχήματα, που προκαλούνται από πρόθεση του οδηγού, ενώ καταργούνται και οι χρηματικές αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη. Επίσης, θεσπίζεται κλίμακα των ποσών της οφειλόμενης αποζημίωσης σε περίπτωση πτώχευσης του ασφαλιστή, ή σε περίπτωση που η εκτέλεση σε βάρος του απέβη άκαρπη, ή ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής επιχείρησης.

Αντιδρώντας στη συγκεκριμένη τροπολογία ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Ι. Αδαμόπουλος ζητάει την άμεση απόσυρση της εν λόγω διάταξης η οποία κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στη Βουλή. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου του ΔΣΑ κάθε ενδεχόμενη μείωση της σχετικής προς αποζημίωση ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου, «ιδίως δε ο αποκλεισμός της υποχρέωσής του προς αποζημίωση για ψυχική οδύνη, αναμένεται -κατά πλήρη βεβαιότητα- να πλήξει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, προκαλώντας τεράστια αναστάτωση και κλονισμό της ασφάλειας των συναλλαγών και του δικαίου, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή κατά την οποία ο νομοθέτης σπεύδει -κατά τρόπο πρωτοφανή- να επεκτείνει την εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων και σε εκκρεμείς δίκες επί των οποίων δεν θα έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις μέχρι τη δημοσίευση της εν λόγω νομοθετικής αλλαγής».

Στην κατατεθείσα τροπολογία εκφράζει την έντονη αντίθεσή του και ο κ. Ι. Κοτζαμανίδης, μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος με άρθρο του στρέφεται κατά του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατηγορεί ότι υποκύπτει στις πιέσεις της διοίκησης του «Επικουρικού Κεφαλαίου» επαναφέροντας μια κοινωνικά ανάλγητη και συνταγματικά ανακόλουθη, όπως χαρακτηρίζει, τροπολογία που εν τοις πράγμασι καταργεί την αστική ευθύνη του επικουρικού κεφαλαίου για αποζημιώσεις από τροχαία ατυχήματα επιβάλλοντας νόμιμη παύση πληρωμών επ’αορίστω χρόνω. Επισημαίνει μάλιστα τους κινδύνους από την επικείμενη ψήφιση της τροπολογίας και εστιάζει στον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα του νομοθετικού μέτρου, «το οποίο τινάζει στον αέρα το όλο σύστημα αποζημίωσης από τροχαία ατυχήματα και αναμένεται να προκαλέσει σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα και ανεπανόρθωτη βλάβη στα νόμιμα δικαιώματα, τόσο των παθόντων, όσο και των υπαιτίων – ασφαλισμένων σε πτωχεύουσες ασφαλιστικές εταιρείες». Χαρακτηρίζει μάλιστα την επιχειρούμενη ρύθμιση νομικά και κοινωνικά απαράδεκτη ζητώντας την άμεση απόσυρσή της καθώς, όπως επισημαίνει στο άρθρο του, «ρίπτονται στον Καιάδα της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής οι εμπλεκόμενοι σε τροχαία ατυχήματα, τα οποία, κατ’ επίφαση μόνο, «καλύπτει» το Επικουρικό Κεφάλαιο.»Για πλήρες το κείμενο της τροπολογίας πατήστε εδώ

Για το πλήρες κείμενο της δήλωσης του προέδρου του ΔΣΑ πατήστε
εδώ

Για το πλήρες κείμενο του άρθρου του κ. Ι. Κοτζαμανίδη πατήστε εδώ

Για το πλήρες κείμενο της επιστολής της Συντονιστικής των Δικ. Συλλόγων προς τον Υπ. Οικονομικών κάντε κλικ εδώ