Τροπολογία για κάμερες παρακολούθησης και συλλογή DNA

0

Κατατέθηκε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τροπολογία που προβλέπει την παρακολούθηση των πολιτών σε 24ωρη βάση με κάμερες σε συνεχή λειτουργία σε όλους τους δημόσιους χώρους, καθώς και τη δημιουργία διεθνούς τράπεζας DΝΑ με γενετικό υλικό από κατηγορουμένους ακόμη και για απλά πλημμελήματα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλούνται Τα Νέα, η γνωμοδότησή της δεν θα επηρεάσει την πορεία των ρυθμίσεων σε περίπτωση που θα κριθούν αντισυνταγματικές.

Στην πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αρχή σημειώθηκε έντονος προβληματισμός καθώς στις διατάξεις της τροπολογίας δεν προβλέπονται εγγυήσεις της εισαγγελικής αρχής.

Παράλληλα ανάβει «πράσινο» φως σε οποιαδήποτε δημόσια αρχή, ακόμη και σε ΝΠΔΔ και όχι μόνον στην Αστυνομία, να εγκαθιστά και να λειτουργεί κλειστό σύστημα παρακολούθησης.

Όσον αφορά το υλικό που θα συλλέγεται από τις κάμερες, θα διατηρείται τουλάχιστον για μια εβδομάδα, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα να κρατείται για επτά ημέρες επιπλέον ώστε να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο σε περίπτωση διάπραξης αδικήματος.

Σχόλια