Τροπολογία στο δασικό ν/σ για δόμηση σε μεταλλεία-λατομεία

0

Η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στο δασικό νομοσχέδιο, με την οποία μεταξύ άλλων επανακαθορίζεται η διαδικασία αδειοδότησης δόμησης κτιριακών εγκαταστάσεων σε μεταλλεία και λατομεία.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Ταγαράς, κατέθεσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία «απλοποιούνται και εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες αδειοδότησης και δόμησης των κτιριακών εγκαταστάσεων εντός μεταλλευτικών και λατομικών χώρων».

Στην τροπολογία προβλέπεται ότι «για την κατασκευή πρόχειρων ή κινητών καταλυμάτων στους ανωτέρω χώρους, δεν απαιτείται ούτε έγκριση δόμησης ούτε άδεια δόμησης, παρά μόνο υπεύθυνη δήλωση του αρμοδίου μηχανικού για την στατική επάρκεια αυτών, ενώ αρμόδιοι για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων αρμόδιοι είναι οι Ελεγκτές Δόμησης»
Για «φωτογραφική» τροπολογία που αφορά την Ελληνικός Χρυσός και τα μεταλλεία της στην Χαλκιδική, έκανε λόγο η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη και ο Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Δαμαβολίτης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς απάντησε ότι πρόκειται για «καθαρά πολεοδομικού χαρακτήρα παρέμβαση».

Ακόμη, στην τροπολογία διευκρινίζεται ότι «οι μνημονευόμενες τουριστικές εγκαταστάσεις, εξαιρούνται από την απαγόρευση υπαγωγής στις περιπτώσεις αυθαιρέτων κτιρίων, κατασκευών εν γένει και αλλαγής χρήσης κτισμάτων και αυθαιρέτων υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις».

Στην ίδια ρύθμιση προβλέπεται ακόμα ότι «με υπουργική απόφαση παρέχεται η δυνατότητα καθ’ ύψους υπέρβασης για την ανέγερση ιερών ναών εκτός ρυθμιστικού σχεδίου πόλεων και των υφιστάμενων προ του έτους 1923 οικισμών».

 

Τροπολογία στο δασικό νομοσχέδιο