Τσουχτερά πρόστιμα σε φοροφυγάδες

0

Πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ έχει βεβαιώσει το ΣΔΟΕ σε ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, μεγαλογιατρούς με καταθέσεις εκατομμυρίων που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, 1.500 επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης αλλά και σε οίκους μόδας.
Το ποσό επιβλήθηκε στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργήθηκαν ως το τέλος Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Γιάννης Καπελέρης δήλωσε:
“Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για 2.250 γιατρούς με εισοδήματα που δεν συνάδουν με το ύψος των τραπεζικών τους καταθέσεων. . Χαρακτηριστικά, γιατρός είχε είχε δηλώσει συνολικό εισόδημα 206.000 ευρώ αλλά σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είχε καταθέσεις 6,3 εκατ. ευρώ . Σε πολλές περιπτώσεις έχουν γίνει κατασχέσεις των καταθέσεων αυτών.
Τρεις οίκοι μόδας δήλωναν μεικτά ετήσια έσοδα κατά μέσο όρο 40.000 ευρώ ενώ αποκαλύφθηκε ύστερα από το άνοιγμα των λογαριασμών τους ότι είχαν αδήλωτες εισπράξεις που ξεπερνούσαν και στις τρεις περιπτώσεις το 1.200.000 ευρώ το χρόνο. 299 φορολογούμενοι δήλωναν το σκάφος τους ως επαγγελματικό προκειμένου να αποφύγουν τη φορολογία. Το ΣΔΟΕ έχει δεσμεύσει τα σκάφη αυτά και ελέγχει κατά πόσο είναι πραγματικά επαγγελματικά ή ιδιωτικά σκάφη αναψυχής Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επώνυμου ιδιοκτήτη σκάφους που πλήρωσε τελικά 2,5 εκατ. ευρώ φόρο για να το μετατρέψει σε ιδιωτικό. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ έχουν φέρει μόνο τον Οκτώβριο έσοδα 15 εκατ. ευρώ από αλλαγή χρήσης σκαφών από επαγγελματικά σε ιδιωτικά.
Το ΣΔΟΕ ελέγχει και 1.500 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Εξαιτίας της προβλεπόμενης απαλλαγής από το ΦΠΑ, σε πολλές περιπτώσεις οι επισκευές των πλοίων γίνονται χωρίς κανένα απολύτως παραστατικό”.

Σχόλια