υπ. Δικαιοσύνης: Αδυναμία των καταδικασθέντων να καταβάλουν τα ποσά μετατροπής των ποινών τους

0

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Αντ. Ρουπακιώτης, με έγγραφό του, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, επισημαίνει ότι σημαντικός αριθμός καταδικασθέντων αδυνατεί να κάνει χρήση του ευεργετικού μέτρου της μετατροπής των ποινών εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί αν έχει υπολογισθεί η απώλεια εσόδων από τη μη μετατροπή των ποινών σε χρηματικές καθώς πλέον έχει θεσμοθετηθεί η αναστολή εκτέλεσης της ποινής και σε καταδικασθέντες με προϋφιστάμενες καταδίκες μέχρι ένα έτος.

Ο κ. Ρουπακιώτης επεσήμανε ότι η μετατροπή των ποινών σε χρηματικές και η μη εφαρμογή της διάταξης περί αναστολής της ποινής δε διασφαλίζει, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, το ύψος των εσόδων του κράτους καθώς οι δράστες αδυνατούν να καταβάλουν τα ποσά που τους επιβάλλονται. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι κατά την παρούσα χρονική συγκυρία, είναι αναγκαία η εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων για την αναστολή εκτέλεσης των ποινών.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Ρουπακιώτης έκανε ειδική αναφορά και στις προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σύμφωνα με τις οποίες συνίσταται η περιορισμένη χρήση της στερητικής της ελευθερίας ποινής και η όσο το δυνατόν πιο ευρεία εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας περί εναλλακτικών μέτρων και ποινών.

Σχόλια