Συνεχίζεται η καμπάνια της WWF Ελλάς, καθώς και άλλων φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, εναντίον του υπό προώθηση νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, που αυτή τη στιγμή έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Η επικεφαλής του Τμήματος Περιβαλλοντικής Πολιτικής της WWF, κ. Θεοδότα Νάντσου, αναφέρει: “Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό. Μου είναι αδύνατο να συνοψίσω σε μερικές γραμμές τα προβλήματα του νομοσχεδίου, αλλά ελπίζω να σας δώσω μια ιδέα:
Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις (μπαράκια, ξαπλώστρες κλπ). Μέχρι σήμερα υπήρχε όριο έκτασης και ήταν υποχρεωτική η διατήρηση ελεύθερου τμήματος. Νομιμοποιεί αυθαίρετα κτίσματα στον αιγιαλό. Αυτό είναι πρωτοφανές, μιας και κανείς ως τώρα δεν είχε τολμήσει να αμφισβητήσει την ξεκάθαρη νομική απαγόρευση δόμησης στις παραλίες.
Δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε εκμεταλλεύεται εμπορικά μια παραλία να χτίσει λιμανάκια, να επιχωματώσει ή να μπαζώσει, αρκεί να κριθεί ότι είναι απαραίτητο για την επιχείρησή του”.
Στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, στο opengov.gr, η νομική ομάδα του WWF κατέθεσε αναλυτική κριτική. ”Ελπίζουμε σε γενικευμένη κατακραυγή, ανεξαρτήτως κομμάτων. Αν χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να ριχτούμε και σε νομική μάχη για να αμφισβητήσουμε το νόμο στα ανώτατα δικαστήρια. Προσπαθούμε να επισημάνουμε στους βουλευτές ότι τέτοιες κινήσεις καταστρέφουν τον τουριστικό μας πλούτο, αντί να τον προάγουν και άρα σε βάθος χρόνου θα βλάψουν την τουριστική μας οικονομία. Οι ξένοι δεν έρχονται στην Ελλάδα για να δουν κατεστραμμένες παραλίες και μπετά παντού, αλλά τον μοναδικό φυσικό μας πλούτο”, υποστήριξε.
Τέλος, η οργάνωση καλεί σε υποβολή σχολίων στον ιστότοπο της δημόσιας διαβούλευσης και συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας στις πλατφόρμες change.org, και «AVAAZ.ORG – Ο κόσμος εν δράσει», ο οποίος ανήκει σε διεθνή οργάνωση.