Χ. Καστανίδης: «Το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης βρίσκεται σε κρίση»

0

Την παραδοχή αυτή έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης μιλώντας χθες στην 25η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.
Ο κ. Καστανίδης πρόσθεσε ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της κρίσης είναι δύο: «η εδραιωμένη πεποίθηση στον πολίτη ότι ουσιαστικά στερείται δικαστικής προστασίας και η αποτυπωμένη προσπάθεια χειραγώγησης της δικαστικής κρίσης κατά περιόδους, που έχει δημιουργήσει την εντύπωση στους δικαστές ότι δεν τους επιτρέπεται να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και στους πολίτες ότι κάποιο εμπόδιο πάντοτε ανορθώνεται στην ορθή απονομή της Δικαιοσύνης». Παράλληλα, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και τις δικαστικές ενώσεις. «Το αυτοδιοίκητο θα επανέλθει, γιατί δεν είναι δυνατόν να διανοείται οποιοσδήποτε σε αυτό τον τόπο ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης των δικών τους υποθέσεων. Η επαναφορά του αυτοδιοίκητου, όμως, θα γίνει με τέτοιο τρόπο που δεν θα δίνει κανένα επιχείρημα στον αντίπαλο του αυτοδιοίκητου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ειδική μνεία έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Θέμιδας, σημειώνοντας ότι αυτός πρέπει να γίνει, υπό το ισχύον Σύνταγμα, έτσι ώστε «να αισθάνεται ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός ότι δεν οφείλει σε κανέναν απολύτως τίποτα και αυτή την αίσθηση της ελευθερίας να αναπαράγει και προς τις κατώτερες βαθμίδες της ιεραρχίας, γνωρίζοντας ότι δεν δεσμεύεται από τίποτα αλλά παρά μόνο από τη συνείδησή του». Μάλιστα, δήλωσε ότι θα ζητήσει από όλες τις ενώσεις να προτείνουν εκπροσώπους για μια ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, η οποία θα θεσπίσει αντικειμενικά κριτήρια για τις υπηρεσιακές μεταβολές των δικαστικών.
Στη γενική συνέλευση παραβρέθηκαν επίσης ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης –ο οποίος ανέφερε σχετικά με το αυτοδιοίκητο ότι «είναι μεγάλος λάθος η επαναφορά της κομματικής ταυτότητας για την επιλογή των μελών του τριμελούς συμβουλίου διοίκησης των δικαστηρίων»–, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ι. Γκιόκας –ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη παρεμβάσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης– και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος υποστήριξε ότι η ανεξαρτησία του δικαστή μπορεί να φτάσει ακόμη και στα ακραία όρια της.
Υπέρ της αποποινικοποίησης των ήσσονος σημασίας ποινικών αδικημάτων και της αντικατάστασής τους με διοικητικές κυρώσεις τάχθηκε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντεισαγγελέας Εφετών Σωτήρης Μπάγιας. Ακόμα είπε ότι ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, που θεσπίστηκε το 1950, χρειάζεται αντικατάσταση, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.
Την ύπαρξη υπερβολών στις προφυλακίσεις παραδέχθηκε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες: «Υπό την επίδραση διαφόρων λόγων, όπως είναι οι κοινωνικές πιέσεις και ιδίως εκ μέρους του Τύπου, η πεποίθηση ότι ο δικαστικός θα ελεγχθεί για την επιείκεια του, οδήγησε ίσως στην υπερβολική χρήση του μέτρου της προσωρινής κράτησης. Θεωρώ ότι είναι σκόπιμο οι εισαγγελικοί λειτουργοί κατά τη άσκηση των αρμοδιοτήτων τους στην προδικασία να συμβάλλουν ώστε η προσωρινή κράτηση να επιβάλλεται με μέτρο και την επιβαλλόμενη φειδώ».
Την υπό προϋποθέσεις παράταση του ωραρίου των δικαστηρίων κατά μία έως δύο ώρες ζήτησε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Καλαμίδας, ενώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος πρότεινε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την αναδιάρθρωση της Δικαιοσύνης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός κατήγγειλε ότι ορισμένοι δικαστές αναβάλλουν δύσκολες υποθέσεις «για να τις πετάξουν από πάνω τους» και επέκρινε το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων για τις μειώσεις πρωτοβάθμιων ποινών που έχουν επιβληθεί σε δικηγόρους από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Σχόλια