Χατζηγάκης: «Ακρογωνιαίος λίθος της πολιτείας το κράτος δικαίου»

0

Την προσήλωση της κυβέρνησης στην αρχή του κράτους δικαίου εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης κατά τη συνάντηση που είχε χθες στο Βόλο με το νομάρχη Μαγνησίας, το δήμαρχο Βόλου, τους βουλευτές του νομού και εκπροσώπους τοπικών φορέων, για την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου της πόλης.

Στο περιθώριο της σύσκεψης, ο κ. Χατζηγάκης έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης τιμούν και τρέφουν απεριόριστη εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη και στους αδέκαστους Έλληνες δικαστές. Όλοι επίσης γνωρίζουν τη βαθιά προσήλωση της κυβέρνησης και του υπουργού Δικαιοσύνης στη Δημοκρατική Αρχή του ‘Κράτους Δικαίου’, της κυριαρχίας δηλαδή του νόμου επί όλων, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε ευνομούμενης Πολιτείας.

»Το κύρος όμως της Δικαιοσύνης δεν εξυπηρετείται από το γεγονός των 30.000 και πλέον εκκρεμών δικών στο ΣτΕ σήμερα, όταν μάλιστα εκδικάζονται μόλις 5.000 υποθέσεις το χρόνο. Βρισκόμαστε προφανώς μπροστά στα όρια αρνησιδικίας. Ούτε επίσης εξυπηρετείται η ιδέα του Κράτους Δικαίου από την εμμονή ολίγων δικαστών του ΣτΕ, που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να διατηρούν επ άπειρον τις ίδιες θέσεις, που ήδη κατέχουν πλέον της δεκαετίας.

»Γιατί η εμμονή τους αυτή στην αντίθετη προς την εισαγόμενη ρύθμιση -τη θέσπιση δηλαδή της πενταετίας ως ανώτατου ορίου παραμονής στην ίδια θέση, αποκλειστικό δικαίωμα άλλωστε του νομοθέτη, σύμφωνα με το άρθρο 93 του Συντάγματος- συνιστά προσπάθεια καταλύσεως της Αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και επιβολής μιας μορφής «Κράτους δικαστών» .
Αυτές είναι οι αρχές μου, τις οποίες διακήρυσσα και διακηρύσσω εδώ και πολλά χρόνια, παρ όλες τις προσπάθειες ενός – δύο συντακτών να τις διαστρεβλώσουν, έχοντας αναλάβει εργολαβικά την υποστήριξη αυτών των ολίγων δικαστών. Η Πολιτεία, υπακούοντας στη λαϊκή εντολή, στο Σύνταγμα και στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, έχει υποχρέωση να αντιμετωπίσει ριζικά φαινόμενα που οδηγούν στην αρνησιδικία και στην κατάλυση του Κράτους Δικαίου» .

Σχόλια