Χατζηγάκης: «Τα προβλήματα στο σωφρονιστικό σύστημα δεν μπορούν να λυθούν αυτόματα»

0

Επίσκεψη στο σωφρονιστικό κατάστημα Ράικερς Άιλαντ της Νέας Υόρκης, πραγματοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης και επιτελείο του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούν και να μελετήσουν τα θετικά σημεία του αμερικανικού σωφρονιστικού συστήματος, καθώς και σύγχρονες σωφρονιστικές πολιτικές που εφαρμόζονται εκεί.

Ιδιαίτερα ενημερώθηκαν πάνω στα ζητήματα εκείνα που αφορούν στην ιατρική, νοσηλευτική και φαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων, καθώς και στην κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των αποφυλακιζομένων.

Σε επαφές που είχε ο κ. Χατζηγάκης με αρμόδιους παράγοντες δήλωσε ότι στις άμεσες προτεραιότητες του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι:

-Η αποσυμφόρηση των Καταστημάτων Κράτησης, με την κατασκευή και λειτουργία νέων σύγχρονων φυλακών από τους επόμενους μήνες

-Η βελτίωση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των κρατουμένων, με την ένταξη των θεραπευτικών καταστημάτων στο ΕΣΥ, την αποστολή ιατρών του ΕΣΥ στα Καταστήματα Κράτησης όλης της χώρας και την ενίσχυση των Καταστημάτων αυτών με περιφερειακά ιατρεία

-Η ομαλότερη κοινωνική επανένταξη των αποφυλακιζομένων, σε συνεργασία με το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Επάνοδος», με έμφαση στα προγράμματα γενικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής ειδίκευσης

-Η βελτίωση του μηχανισμού των μεταγωγών προς όφελος των κρατουμένων, με μεγαλύτερη ταχύτητα και με πιο πρόσφορο για τα συμφέροντα των κρατουμένων τρόπο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγνώρισε πως υπάρχουν χρόνια προβλήματα στο ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτά δεν μπορούν να λυθούν αυτόματα.

Ο κ. Χατζηγάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει και η βούληση για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, αλλά και ο απαιτούμενος σχεδιασμός. Η επίλυση των προβλημάτων αυτών είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά όχι ακατόρθωτη. Είμαστε απόλυτα σίγουροι και βέβαιοι ότι θα πετύχουμε».

Στο πλαίσιο των επαφών του στις ΗΠΑ, ο κ. Χατζηγάκης συναντήθηκε και με τον αρχηγό του FBI της Νέας Υόρκης, Μαρκ Μέρσον, με τον οποίο συζήτησαν μια σειρά από ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση, η εμπορία ανθρώπων και η καταπολέμηση των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

Σχόλια