Χατζηγάκης υπέρ μιας νέας και σύγχρονης ισορροπίας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων

0

Τη σταθερή του πεποίθηση για τις σχέσεις ισορροπίας ανάμεσα στην εθνική νομοθεσία και στις διεθνείς διατάξεις, και επιπλέον για την οριοθέτηση των σχέσεων ατομικών δεδομένων και δικαιωμάτων της κοινωνίας, ανέπτυξε στην παρέμβασή του, στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Έλληνας Υπουργός κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τις νέες κατευθύνσεις σε μείζονα προβλήματα και αδικήματα σε όλο το χώρο της Ευρώπης, όπως η εμπορία ανθρώπων, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και η προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Στις συζητήσεις των υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ., έντονο ενδιαφέρον προκάλεσε η απόφαση – πλαίσιο για τη μεγαλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων, με βάση τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ατόμου, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας των χωρών – μελών σε ποινικές υποθέσεις.

Ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε τον παιδευτικό ρόλο της Δικαιοσύνης, στη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης, μέσα στην οποία, οι κατακτήσεις των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων θα διατηρηθούν και επιπλέον θα συνδυαστούν με τα δικαιώματα της ολότητας, σε μια αρμονική και παραγωγική σύνθεση.

«Αυτός ο παιδευτικός ρόλος, με τη νέα ισορροπία, αποτελεί πρόκληση για το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Χατζηγάκης, «και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνικής διαβίωσης και αλληλεγγύης».

Σε δήλωσή του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη στάθμιση μεταξύ της προστασίας, αφ’ ενός, των ατομικών δικαιωμάτων, και αφ’ ετέρου, του δημοσίου συμφέροντος: «Έχω την αίσθηση ότι έχουμε την ευθύνη -ως Συμβούλιο- να δώσουμε έμφαση στο θέμα αυτό, ιδίως σε περίπτωση που θίγουν ευρύτερες ομάδες πολιτών ή ευάλωτες τέτοιες ομάδες. Αναφέρομαι ειδικότερα στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, στη παιδεραστία, στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο και στην εμπορία ανθρώπων, για τα οποία ήδη το Συμβούλιο λαμβάνει μέτρα, καθώς και στην εμπορία ναρκωτικών.

»Η χώρα μου, με χαρά θα συνεισφέρει στο διάλογο αυτό, γιατί, σε τελική ανάλυση, πιστεύω ότι οι υπουργοί Δικαιοσύνης θα πρέπει να έχουμε έναν παιδευτικό ρόλο έναντι της κοινωνίας».

Σχόλια