Ξεκινούν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις το Δεκέμβριο

0

Σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων των οφειλετών του Δημοσίου με την αποστολή ηλεκτρονικών κατασχετηρίων στις τράπεζες θα προβεί από το Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα αποστέλλει ηλεκτρονικά την εντολή κατάσχεσης στις τράπεζες.

Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός των ημερών και όπως διευκρινίζεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η δυνατότητα έκδοσης και επίδοσης ηλεκτρονικού κατασχετηρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί από το Δεκέμβριο.

Με το νέο σύστημα, υπολογίζεται ότι ο χρόνος από την έκδοση του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου μέχρι την κατάσχεση του υπολοίπου του τραπεζικού λογαριασμού δεν θα ξεπερνά τις δέκα εργάσιμες ημέρες, έναντι των τριών μηνών του ισχύοντος συστήματος.

Αντικείμενο των κατασχέσεων θα αποτελούν χρέη από 300 ευρώ και άνω, αλλά χωρίς να θίγεται το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ, για μισθούς και συντάξεις. Η εφορία θα έχει πρόσβαση στο μητρώο όλων των καταθετών και θα πληροφορείται άμεσα τα τραπεζικά υπόλοιπα που διαθέτει ο οφειλέτης του δημοσίου. Θα εκδίδει στη συνέχεια το ηλεκτρονικό κατασχετήριο ενώ οι τράπεζες θα δεσμεύουν στη συνέχεια το τραπεζικό υπόλοιπο του λογαριασμού και θα τα αποδίδουν στον λογαριασμό του δημοσίου.

Σχόλια