Υπ. Δικαιοσύνης: Αποστολή στη Βουλή των υποθέσεων με ρατσιστικό περιεχόμενο

0

Πρόκειται για στοιχεία που έχουν καταγραφεί στον Ενιαίο Μηχανισμό καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας, αλλά,σύμφωνα με τον υπουργό είναι περιορισμένα στον αριθμό, «επειδή η σύσταση του εν λόγω μηχανισμού είναι πρόσφατη».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει συστήσει Ενιαίο Μηχανισμό Καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας, ούτως ώστε να καθίσταται εφικτή η διαμόρφωση ολοκληρωμένης και αξιόπιστης εικόνας της επικρατούσας κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας, ενώ υπό σύσταση βρίσκεται Ενιαία Βάση Δεδομένων, με σκοπό την παρακολούθηση της εξέλιξης των σχετικών υποθέσεων και την ενημέρωση των διεθνών οργανισμών.
Συγκεκριμένα, η υπηρεσία του υπουργείου κάθε έξι μήνες λαμβάνει στοιχεία υπό τη μορφή συγκεντρωτικών πινάκων από την Ελληνική Αστυνομία για περιστατικά με πιθανολογούμενο ρατσιστικό κίνητρο, και στη συνέχεια, το υπουργείο συλλέγει πληροφορίες για την πορεία όσων υποθέσεων έχουν, διαβιβαστεί στην αρμόδια Εισαγγελία.
Ως προς τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, προκύπτει ότι το 2011 έχει εκδοθεί μόλις μία καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Ναυτοδικείου Πειραιώς, ενώ το 2013, ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων είναι 15, οι διώξεις είναι εννέα και στο αρχείο μπήκαν τρεις υποθέσεις και υπό επεξεργασία, βρίσκονται τρεις.

Το Δεκέμβριο του 2012, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Κατσιρώδης, έκανε γνωστό ότι η Εισαγγελία μπορεί, εάν ζητηθεί, να ενημερώνει το υπουργείο για υποθέσεις παράβασης του Ν. 927/1979 καθώς και ότι οι Εισαγγελικές και Δικαστικές αρχές ερευνούν πάντοτε με ιδιαίτερη ευαισθησία συγκεκριμένες καταγγελίες για εγκλήματα με ρατσιστικά κίνητρα.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρει ότι για την ευχερέστερη και αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε μορφής ρατσισμού έχει ορισθεί ειδικός Εισαγγελικός Λειτουργός, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Σχόλια