Υπ. Δικαιοσύνης: Για πρώτη φορά, μονάδα απεξάρτησης σε σωφρονιστικό κατάστημα

0

Μονάδα απεξάρτησης μέσα σε σωφρονιστικό κατάστημα θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, από τη Μονάδα Συμβουλευτικής Κρατουμένων Θεσσαλονίκης του ΚΕΘΕΑ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα μας εγχείρημα, που ευρωπαϊκά εφαρμόζεται μόνο στη Μεγάλη Βρετανία και δίνει τη δυνατότητα σε τοξικοεξαρτημένους κρατουμένους να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ σε μια αυτόνομη μονάδα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπεύθυνου του ΚΕΘΕΑ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ κ.Χρήστου Βέττα:
“Το διώροφο κτίριο, όπου θα μπορούν να παρακολουθούν το πρόγραμμα έως 84 κρατούμενοι, είναι ανεξάρτητο από τις φυλακές και όσοι θα φιλοξενούνται, δεν θα έχουν καμία επαφή με τους υπόλοιπους κρατούμενους” . Όπως εκτιμά, πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα με μεγάλες προσδοκίες που βρίσκεται όμως στη σωστή κατεύθυνση της έννοιας του σωφρονισμού.

“Είναι ενδεικτικό ότι από τους 14.000 που κρατούνται στις φυλακές, το 75% απ’ αυτούς έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τη χρήση ουσιών. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει -κυρίως στις ΗΠΑ, όπου εφαρμόζονται παρόμοια προγράμματα, το 70% των ατόμων που τα παρακολουθούν, απεξαρτώνται από τις ναρκωτικές ουσίες, η παραβατική συμπεριφορά μειώνεται στο ελάχιστο, ενώ αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες ομαλής ενσωμάτωσης στην κοινωνία μετά την αποφυλάκιση. Επιπλέον, το κόστος της κράτησης για το ελληνικό δημόσιο μειώνεται στο 1/4 αφού μέσα στη μονάδα απεξάρτησης δεν απαιτείται φύλαξη σε τόσο μεγάλο βαθμό, ενώ οι κρατούμενοι ετοιμάζουν μόνοι τους το φαγητό και αναλαμβάνουν την καθαριότητα του χώρου” σημείωσε ο κ. Βέττας.

Το πρόγραμμα, διάρκειας ενάμιση χρόνου, θα μπορούν να παρακολουθήσουν τοξικοεξαρτημένοι κρατούμενοι οι οποίοι, με την επιτυχή ολοκλήρωσή του, θα μπορούν στη συνέχεια και σύμφωνα με το νέο νόμο, να καταθέτουν αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση και την ένταξή τους στο Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων του ΚΕΘΕΑ.
Τέλος, διευκρινίστηκε ότι τα πρώτα 15 άτομα που θα μπουν στην ειδική πτέρυγα κρατουμένων, η οποία πρόκειται να εγκαινιασθεί τον Ιούνιο, παρακολουθούν ήδη το πρόγραμμα συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ στα Διαβατά.

 

Σχόλια