Σύσταση ειδικού ποινικού τμήματος στο Εφ.Αθ με δικαστές διετούς θητείας

0

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, συνιστάται στο Εφετείο Αθηνών, ιδιαίτερο Ποινικό Τμήμα, στο οποίο θα εκδικάζονται όλες οι ποινικές υποθέσεις του Εφετείου και του οποίου η λειτουργία θα αρχίσει τη 16η Σεπτεμβρίου 2014.

Σκοπός της ρύθμισης είναι η επιτάχυνση της εκδίκασης σοβαρών υποθέσεων που εκκρεμούν, όπως υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος και τρομοκρατίας, από δικαστές (προεδρεύοντες και μέλη), οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με αυτές προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο παραγραφής, λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης των 18 μηνών.

Ειδικότερα, στο Τμήμα αυτό θα υπάγονται όλες οι ποινικές υποθέσεις αρμοδιότητας του Πενταμελούς Εφετείου, του Μικτού Ορκωτού Εφετείου και των Τριμελών και Μονομελών Εφετείων, καθώς και του Συμβουλίου Εφετών.

Οι δικαστές του Ποινικού Τμήματος θα ορίζονται για μια διετία με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, με αντίστοιχη τροποποίηση του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας αυτού, ενώ η θητεία θα μπορεί να παραταθεί, με απόφαση της ίδιας Ολομέλειας, για ένα ακόμη έτος.

Η Ολομέλεια μπορεί να ανανεώσει τη θητεία των δικαστών για τη συγκρότηση του Ποινικού Τμήματος για μια επιπλέον διετία, εφόσον υπάρχει προς τούτο συναίνεση των τελευταίων. Σε αυτή την περίπτωση η συνολική συνεχόμενη θητεία στο Ποινικό Τμήμα δεν μπορεί να υπερβεί τα τέσσερα έτη.

 

Σχόλια