Υπ. Οικονομικών: ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων των οικονομικών συναλλαγών

0

Προς ενίσχυση της διαφάνειας, το Υπουργείο Οικονομικών, θα προχωρήσει σε ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων των οικονομικών συναλλαγών, καθώς με το νέο Μνημόνιο ενισχύονται οι υποδομές παρακολούθησης της οικονομικής συμπεριφοράς των φορολογουμένων.

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται πως για την ενίσχυση της διαφάνειας στις οικονομικές συναλλαγές, οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν τον Ιούνιο στην επέκταση του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, συμπεριλαμβάνοντας ακόμα και παρελθούσες οικονομικές συναλλαγές.

Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει εντός του Μαΐου, υποχρεωτική η χρήση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου για όλες τις επίσημες συναλλαγές με υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης, αλλά και να δημιουργηθεί ως τον Ιούνιο ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα που θα συνδέει όλους τους αριθμούς αναγνώρισης (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΤ) που χρησιμοποιούν σήμερα οι φορολογούμενοι στις συναλλαγές τους με τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες.

Ακόμη, για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, οι αρχές θα πρέπει να υιοθετήσουν – επίσης εντός του Ιουνίου – το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού διερεύνησης οικονομικών πληροφοριών. Ο μηχανισμός αυτός θα περιλαμβάνει την Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Εσόδων, το ΣΔΟΕ και την Οικονομική Αστυνομία και θα είναι υπό την εξουσία του Οικονομικού Εισαγγελέα ή του Εισαγγελέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, ανάλογα με το είδος της υπόθεσης.

Τέλος, το ΣΔΟΕ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η Οικονομική Αστυνομία θα υποχρεούνται να ανταλλάσσουν πληροφορίες για συναφείς υποθέσεις, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διερεύνηση των αδικημάτων.

 

Σχόλια