Σε ποιους ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζεται η απαλλαγή δήλωσης ΦΠΑ

0

Σύμφωνα με άρθρο της “Ημερησίας” με νέα ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται απαλλαγή από τις δηλώσεις υποβολής ΦΠΑ για 415.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

Δεν έχει καθοριστεί ακόμη ακριβώς το ύψος του ετήσιου ποσού βάσει του οποίου θα απαλλάσσεται ο ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά όσους αγγίζουν τα 10.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς να αποκλείεται ότι το ποσό αυτό θα αγγίξει και τα 20.000 ευρώ.
 
Η απαλλαγή δήλωσης ΦΠΑ για ορισμένους επαγγελματίες αποφασίστηκε μετά από πρόταση της Τρόικα και κυρίως λόγω του ότι το ισχύον καθεστώς προκαλεί απώλειες στο Δημόσιο, εξαιτίας των επιστροφών ΦΠΑ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα δημιουργεί μεγάλο διοικητικό βάρος στη φορολογική διοίκηση. Σύμφωνα πάντα με το άρθρο  στο Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται και νέα ειδική μονάδα παρακολούθησης των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ με σκοπό την ανάλυση και τη βελτίωση της ρύθμισης, ενώ πρόκειται να εκκαθαριστεί και το μητρώο ΦΠΑ από τις ανενεργές επιχειρήσεις.

Τέλος, σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται και ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ, το οποίο θα λειτουργεί με βάση το ιστορικό της κάθε επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις με ‘’καλό ιστορικό’’ θα λαμβάνουν πιο γρήγορα την επιστροφή, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες.  

Η εν λόγω ρύθμιση του Υπουργείου για την απαλλαγή των ελεύθερων επαγγελματιών από τις δηλώσεις υποβολής ΦΠΑ, αναμένεται να ενταχθεί στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού.

Σχόλια