Υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για τα κολέγια

0

Επί της αρχής υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για τα κολέγια. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, εν μέσω αντιδράσεων εκπροσώπων φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας και μηχανικών, οι οποίοι διαπιστώνουν παραλήψεις.

«Τα κολέγια δεν αποτελούν εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αλλά είναι πάροχοι μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, απαντώντας, ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιάννη Αλαβάνο.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ είχε παρατηρήσει προηγουμένως πως το νομοσχέδιο δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει το χάος στην μεταλυκειακή εκπαίδευση, καθώς δεν προσδιορίζει τι θα γίνει με τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών που δεν θα αναγνωριστούν ως Κολέγια.

Σε κάθε περίπτωση, «αν αποφασίσει να αναγνωρίσει η κυβέρνηση τα κέντρα αυτά ως εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αμέσως οι απόφοιτοί τους θα παίρνουν επαγγελματικά δικαιώματα», είπε ο κ. Αλαβάνος.

Μετά την διευκρίνιση του κ.Στυλιανίδη, πάντως, ο πρόεδρος του ΤΕΕ δέχθηκε πως η παρέμβαση του υπουργού είναι «θετική» και πως «αν καταγραφεί στο νομοσχέδιο ότι δεν αποτελούν εκπαιδευτικά ιδρύματα, λύνεται το θέμα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού ΑΕΙ Λάζαρος Απέκης, επέκρινε το υπουργείο Παιδείας για την μη ρύθμιση του ζητήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων.

«Το νομοσχέδιο θα έπρεπε να έχει μέσα και τα δικαιώματα που κρίνει η Πολιτεία πως θα έπρεπε να έχουν οι απόφοιτοί τους. Πρόκειται για μια σκόπιμη παράλειψη. Η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να διαστέλλει την ερμηνεία του Συντάγματος, προκειμένου να νομιμοποιήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης», ανέφερε ο κ.Απέκης.

Εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κολεγίων ο Κώστας Καρκανιάς, υποστήριξε πως το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να ασκεί ακαδημαϊκό έλεγχο στα Κολέγια, από τη στιγμή που δεν τα αναγνωρίζει ως ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Σχόλια