Υπό την παρακολούθηση της ΑΠΠΔ το Ζέπελιν

0

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θα παρακολουθεί τη λειτουργία του Ζέπελιν που θα επιτηρεί την Αθήνα από αέρος κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προκειμένου να τηρείται η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Συγκεκριμένα, το αερόπλοιο θα καταγράφει εικόνες από την Αθήνα μέσω κλειστού κυκλώματος με σκοπό την προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, καθώς και τη διαχείριση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Οι εικόνες που θα λαμβάνονται, θα υπόκεινται σε επεξεργασία από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ πρόσβαση στο σχετικό αρχείο, στο οποίο θα διατηρούνται τα στοιχεία για 7 ημέρες, μπορούν να έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Στο αρχείο δεν θα καταχωρίζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και για το λόγο αυτό δεν απαιτείται άδεια της Α.Π.Δ. για τη σύσταση και λειτουργία του.

Παράλληλα η Αρχή Προστασίας έδωσε την άδεια για την βιομετρική καταγραφή των στοιχείων των εργαζομένων στο διεθνές αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Οι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε ιριδοσκόπηση, προκειμένου να επαληθεύεται η ταυτότητα τους. Η χρήση του βιομετρικού συστήματος αφορά αποκλειστικά τους υπαλλήλους του αεροδρομίου που έχουν πρόσβαση στον χώρο του Κέντρου Επιχειρήσεων και όχι τους επιβάτες. Η απόφαση ελήφθη καθώς κρίθηκε ότι το μέτρο είναι αναγκαίο για την ασφάλεια του αεροδρομίου.