Υπογραφή της Σύμβασης φορολογική συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ

0

Τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης(ΟΟΣΑ) για την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε φορολογικά θέματα κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στην ετήσια υπουργική σύνοδο του Οργανισμού, μαζί με το Πρωτόκολλο τροποποίησής της.

Η εφαρμογή της Σύμβασης η οποία κυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο νωρίτερα το μήνα Μάιο, ρυθμίζει όλα τα επίπεδα διοικητικής συνεργασίας των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, προάγει την ανταλλαγή πληροφοριών και σκοπό έχει την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής μέσω ενός νομικού εργαλείου που θα διευκολύνει τη διακρατική συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών των χωρών – μελών.

Ειδικότερα για τη χώρα μας, η Σύμβαση αναμένεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, δεδομένων των κρίσιμων οικονομικών συνθηκών, διευκολύνοντας τον εντοπισμό εισοδηματιών που φοροδιαφεύγουν και ενισχύοντας το φοροεισπρακτικό σύστημα, με τη συνδρομή τρίτων κρατών, όχι απαραίτητα μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία διετία 60 χώρες υπέγραψαν ή δεσμεύτηκαν να υπογράψουν την εν λόγω Σύμβαση, γεγονός που καταδεικνύει την αναγνώριση της ανάγκης για φορολογική διαφάνεια και διευρυμένη διεθνή συνεργασία. Ανάμεσα στις χώρες που δεσμεύονται από τη Σύμβαση είναι και πολλοί «φορολογικοί παράδεισοι», όπως το Λουξεμβούργο.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με την υπογραφή της Σύμβασης η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της ν’ ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα όσον αφορά τη φορολογική διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών. Να σημειωθεί τέλος ότι για την Ελλάδα η Σύμβαση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός του προσεχούς τριμήνου.

Σχόλια