ΥΠΟΙΚ: Οι αποφάσεις του ΣτΕ εφαρμόζονται σε όσους έχουν προσφύγει σε αυτό

0

Σε ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν ακύρωση διατάξεων της διοίκησης θα εφαρμόζονται μόνο για τους φορολογούμενους που έχουν προσφύγει σε αυτό.

Αφορμή για την έκδοση της εγκυκλίου στάθηκε η εφαρμογή δύο αποφάσεων του ΣτΕ με τις οποίες κρίθηκε παράνομη η φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης που λαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί και του επιδόματος αλλοδαπής που λαμβάνουν όσοι Δημόσιου Υπάλληλοι εργάζονται στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, οι δικαστές του ΣτΕ είχαν κρίνει ότι οι παροχές που χορηγούνται σε ένα μισθωτό στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των καθηκόντων του, ακόμα και αν αυτός επωφελείται εμμέσως από αυτές, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος.
Στην Εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι μόνο οι φορολογούμενοι που προσέφυγαν στο ΣτΕ καλύπτονται από την απόφαση του και όχι ολόκληροι κλάδοι όπως είναι οι πανεπιστημιακοί που λαμβάνουν επίδομα βιβλιοθήκης και οι Δ/Υ που εργάζονται στο εξωτερικό.

Το ΥΠΟΙΚ με την Εγκύκλιο που εξέδωσε, ανακοινώνει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ που ακυρώνουν νομοθετικές διατάξεις για επιβολή φόρων κτλ, αλλά και πιθανές μελλοντικές προσφυγές για θέματα όπως η φορολόγηση παροχών σε είδος, που σύμφωνα με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, θεωρείται εισόδημα που πρέπει να φορολογηθεί πχ. εταιρικό αυτοκίνητο κλπ.

 

Σχόλια