ΥπΟικ: Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος ΚΦΕ

0

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος  (PDF), με τον οποίο εισάγεται νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη φορολόγηση των εισοδημάτων.

Μεταξύ άλλων στο νέο νομοσχέδιο προβλέπονται:

Μείωση της φορολογίας εισοδημάτων από ακίνητα (μείωση από 20% σε 15% του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ακινήτων και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα ενοίκια)

Αύξηση παρακράτησης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους (μέσω της κατάργησης της έκπτωσης του 1.5%)

Αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις μικρές επιχειρήσεις (από 55% σε 80%)

Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αποζημιώσεων απολύσεων από 100.000 έως 150.000

Φορολόγηση όσων διαπιστώνεται ότι έχουν υποβάλει αναληθή στοιχεία (μέσω τεμκηρίων διαβίωσης και πόθεν έσχες) ως ελευθέρων επαγγελματιών (δηλαδή με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλον ποσό)

Ειδικές ρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω πρακτικών off shore και εισαγωγή του κριτηρίου της χώρας της πραγματικής διοίκησης της εταιρείας.

Σύμφωνα με τη δήλωση του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη πρόκειται για ένα νομοσχέδιο στα πλαίσια της γενικότερης μεταρρυθμιστικής και εκσυγχρονιστικής προσπάθειας αναμόρφωσης της φορολογικής νομοθεσίας, βασικός στόχος του οποίου είναι «η απλοποίηση των διατάξεων του ΚΦΕ και ο δραστικός περιορισμός του πλήθους των ρυθμίσεων προς διευκόλυνση των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου». Το υπουργείο καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετέχει με προτάσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν κατά τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, που θα κατατεθεί στη Βουλή. Ο νέος Κώδικας θα παραμείνει υπό δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 8.7.2013.