ΥΠΟΙΚ: Σχεδιάζεται καταργηση του αυτόφωρου για τους οφειλέτες της εφορίας

0

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο νομοσχέδιο με το οποίο αλλάζει η ποινική μεταχείριση των φοροφυγάδων ώστε να μην οδηγούνται στο αυτόφωρο οι οικονομικά αδύναμοι και το οποίο αναμένεται να προωθήσει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, αλλάζοντας τη νομοθεσία που ισχύει από το 1990.

Ειδικότερα, σχεδιάζεται, οι οικονομικά αδύναμοι οφειλέτες της εφορίας, να μη θεωρείται αυτομάτως ότι διαπράττουν διακριτό έγκλημα και να μην οδηγούνται στο αυτόφωρο, συμβαδίζοντας με την αντίστοιχη κοινοτική νομοθεσία στο θέμα των ποινών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προ το Δημόσιο.

Έτσι, πρόκειται να αλλάξει η υφιστάμενη νομοθεσία που ισχύει από το 1990 και η οποία προβλέπει ποινικές κυρώσεις, με αυτόφωρο και φυλακή, για όσους έχουν καθυστερήσει πάνω από δύο μήνες να πληρώσουν φορολογικές οφειλές ή δεν έχουν πληρώσει τρεις συνεχόμενες δόσεις χρεών τους στην Εφορία.

Επομένως, όσοι χρωστούν στην εφορία -και δεν βαρύνονται με πράξεις φοροδιαφυγής– θα μπορούν να αποφεύγουν τη φυλάκιση και το αυτόφωρο., αλλά δεν θα αποφεύγουν κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τους.
 

Σχόλια