Υπόσχεση για «ηλεκτρονική Δικαιοσύνη»

0

Τη δέσμευσή του για επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης με την εισαγωγή θεσμών όπως η «ηλεκτρονική Δικαιοσύνη» (e-justice) εξέφρασε ο υπουργός, Σωτήρης Χατζηγάκης.
Σε συνέντευξή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογραμμίζει ότι «το ανεξάρτητο του φρονήματος του κάθε δικαστή» καθορίζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενώ επαναλαμβάνει ότι θα αλλάξει ο τρόπος επιλογής των προέδρων και αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων.
«Το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης είναι σχεδόν έτοιμο και πρόκειται να κατατεθεί πολύ σύντομα στη Βουλή. Στο νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνονται ριζοσπαστικά μέτρα και σημαντικές καινοτομίες, όπως είναι η καθιέρωση του θεσμού της λεγόμενης πρότυπης δίκης -παρόμοιος με αυτόν της γερμανικής διοικητικής δικονομίας-, η παροχή της δυνατότητας στο δικαστήριο -σε περίπτωση που το ένδικο μέσο είναι αβάσιμο ή προφανώς απαράδεκτο- να το απορρίψει ταχύτατα, χωρίς την έκδοση δικαστικής αποφάσεως, και η εισαγωγή του θεσμού της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (e-justice)» τονίζει ο κ. Χατζηγάκης.
Ο κ. Χατζηγάκης τόνισε, επίσης, ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και προαναγγέλλει νομοσχέδιο για την εθελουσία έξοδο δικαστικών λειτουργών, με το οποίο ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις για την αποχώρηση 80 περίπου δικαστών, εκουσίως ή ακουσίως, από την υπηρεσία.
Διαβεβαιώνει δε, ότι τα κονδύλια για την ανέγερση των νέων φυλακών είναι εξασφαλισμένα και ότι στις αρχές του 2008 θα είναι έτοιμες οι δύο καινούργιες πτέρυγες της φυλακής του Δομοκού, καθώς και τα σωφρονιστικά καταστήματα του Ελαιώνα και των Γρεβενών. «Μέχρι το τέλος του 2008 θα είναι έτοιμες οι φυλακές Χανίων, Δράμας και Σερρών» καταλήγει.

Σχόλια