Υπουργείο Δικαιοσύνης: Δέσμη μέτρων για το σωφρονιστικό σύστημα

0

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η κατάσταση των ελληνικών φυλακών είναι «Πάρα πολύ κακή» και γι’ αυτό ο ίδιος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, επσικέπτονται συστηματικά τα καταστήματα κράτησης σε όλη τη χώρα. Το πρόβλημα των φυλακών, όπως εκτιμά ο υπουργός, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την κατασκευή νέων σωφρονιστικών καταστημάτων.

Εντός των επομένων εβδομάδων, θα λειτουργήσει η νέα φυλακή στην Αγία Χανίων, στην οποία θα μεταφερθούν οι κρατούμενοι της παλαιάς φυλακής στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης, ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι «έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή το έργο της οποίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός μήνα για την εισαγωγή στο σωφρονιστικό σύστημα μεθόδου γεωεντοπισμού (ηλεκτρονικό βραχιόλι) για υποδίκους αλλά και καταδίκους, με εξαίρεση κατηγορίες εγκλημάτων, η βαρύτητα των οποίων δεν επιτρέπει την επιλογή εναλλακτικών μορφών κράτησης».

Τα ειδικότερα αδικήματα, οι προϋποθέσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά θα κριθούν από την Επιτροπή, σε υλοποίηση απόφασης της Διακομματικής Επιτροπής της περασμένης Βουλής. Η ίδια Επιτροπή θα καθορίσει το κόστος αγοράς του ηλεκτρονικού βραχιολιού καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας και εφαρμογής του. Παράλληλα, πρόκειται να καθιερωθεί ενιαία αντιμετώπιση ως προς τη χορήγηση τακτικών αδειών ώστε να μπορούν και οι κρατούμενοι για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών να λαμβάνουν άδειες, με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τους υπόλοιπους κρατουμένους. Όπως επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η «διαφορετική μεταχείριση ως προς τη χορήγηση αδειών που ισχύει σήμερα, πέραν της δημιουργίας αισθήματος αδικίας, εγείρει θέματα συνταγματικότητας ως προς την ισότητα και την αναλογικότητα της μεταχείρισης».

Τέλος, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, θα διαγραφούν οι πειθαρχικές ποινές των κρατουμένων και δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση τακτικής άδειας και απόλυσης υπό όρo, με εξαίρεση όσες έχουν επιβληθεί σε περιπτώσεις βίας κατά προσωπικού, απόδρασης, δωροδοκίας προσωπικού, ή εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Σχόλια