Ζητούν την απόσυρση θρησκευτικών συμβόλων από τα δικαστήρια

0

Το “κατέβασμα” εικόνων και άλλων θρησκευτικών συμβόλων από τις δικαστικές αίθουσες ζητούν, με προσφυγή τους ενώπιον του ΣτΕ, τρεις δικηγόροι από τη Θεσσαλονίκη. Στο κείμενο της προσφυγής τους, οι δικηγόροι ισχυρίζονται ότι η ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων στα δικαστήρια είναι παράνομη και αντιβαίνει στο Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων. Συγκεκριμένα, οι τρεις αναφέρουν ότι η ανάρτηση των εικόνων στα δικαστήρια παραβιάζει “την ακρογωνιαία λίθο του ανθρωποκεντρικού μας πολιτεύματος, δηλαδή το άρθρο 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος, που ορίζει ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας” και στοιχειοθετεί προσβολή προσωπικότητας του ανθρώπου, η προστασία της οποίας απορρέει του άρθρου 5 του Συντάγματος. Επιπλέον, δηλώνουν ότι τα θρησκευτικά σύμβολα στις δικαστικές αίθουσες παραβιάζουν το άρθρο 13 του Συντάγματος αλλά και το άρθρο 9 της ΕΣΔΑ”.
Υποστηρίζουν, τέλος, ότι η εν λόγω πρακτική είναι και παράνομη καθώς ο Κώδικας Οργανισμού των Δικαστηρίων ορίζει ότι η τοποθέτηση οποιουδήποτε αντικειμένου κατά τρόπο σταθερό εντός των δικαστικών αιθουσών πρέπει να προσδιορίζεται συγκεκριμένα σε σχετική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία προς το παρόν εκλείπει.
Η προσφυγή των δικηγόρων έρχεται τρεις μήνες μετά την απόρριψη αίτησης που υπέβαλαν στην επιτροπή διοίκησης των Διοικητικών Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης ζητώντας την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων που δεσπόζουν “σε περίοπτες θέσεις πάνω από τους προέδρους των δικαστηρίων”. Το Διοικητικό Εφετείο είχε τότε απορρίψει το αίτημά τους υποστηρίζοντας ότι “αυτό που ζητούν θίγει ένα ευαίσθητο θέμα το οποίο συνδέεται με την ιστορία του ελληνικού έθνους και μόνη αρμόδια να το επιτελέσει είναι η πολιτεία και όχι οι διοικούντες τα δικαστήρια”.

Σχόλια